Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Predsjednik Marković od sjutra u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji

Datum objave 02.02.2017 15:51 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boraviće u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji 3-4. februara 2017. godine.

Tokom prvog dana zvanične posjete, nakon svečanog dočeka u Palati Srbije (u 11:30 časova), predsjednik Marković će imati bilateralni susret sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem (11:40 časova).

Za to vrijeme, članovi crnogorske delegacije - ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar turizma Pavle Radulović, ministar prosvjete Damir Šehović i ministar saobraćaja Osman Nurković imaće odvojene bilateralne susrete sa resornim ministrima u Vladi Srbije. Tom prilikom, ministri obrazovanja potpisaće Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti obrazovanja.

Nakon ovih sastanaka, planiran je plenarni sastanak delegacija poslije kojeg će, u 13:20 časova uslijediti konferencija za medije predsjednika Markovića i Vučića.

Za 15:30 časova, predviđena je posjeta Geozavodu – Beograd na vodi, nakon čega će predsjednik Vlade Duško Marković imati bilateralne susrete sa predsjednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem (u 16:15 časova) i predsjednicom Skupštine Republike Srbije Majom Gojković (u 17 časova).

Prvi dan posjete, predsjednik Marković će završiti razgovorom sa ambasadorima koji na nerezidentnoj osnovi pokrivaju Crnu Goru, koji će se održati u Crnogorskoj kući sa početkom u 18:30 časova.

Naredni dan, 4. februara predsjednik Marković će otputovati u Vojvodinu gdje će imati susrete sa crnogorskom dijasporom i predsjednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

U 11:30, premijer će u Lovćencu uručiti knjige Biblioteci Crnogorskog kulturnog centra. Dobrodošlicu predsjedniku Markoviću će upriličiti KUD „Princeza Ksenija“ kao i predsjednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić.

Nakon ovoga, predsjednik će otputovati u Novi Sad gdje će se sastati sa predsjednikom Mirovićem i gradonačelnikom Vučevićem.

Predsjednik će posjetu nastaviti obilaskom Generalnog konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima, gdje će se u 15:45 sastati i sa predsjednicima opština Vrbas, Mali Iđoš i Kula , u kojima živi najveći broj crnogorskih iseljenika.

Potom, u 16:30 zakazan je sastanak predsjednika Markovića sa predstavnicima Nacionalnog vijeća Crnogoraca, Crnogorske partije i članovima Savjeta za saradnju sa iseljenicima, čime će premijer završiti svoju prvu zvaničnu posjetu Srbiji od preuzimanja dužnosti. 

Služba za odnose Vlade Crne Gore obezbijediće fotografije i snimke sa početka sastanaka kao i sa pres konferencije i oni će biti dostupni na Vladinom serveru. Nakon sastanaka, biće objavljena saopštenja za javnost.

***

Posjeta Republici Srbiji biće prilika za razgovore o aktuelnim pitanjima u bilateralnim odnosima, analizu do sada postignutih rezultata u brojnim oblastima i unapređenje buduće saradnje dvije vlade.

Postojeći obim ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije ne odgovara realnim kapacitetima i mogućnostima, stoga će jačanje saradnje u ovoj oblasti biti važna tema u razgovorima premijera Markovića sa zvaničnicima Republike Srbije.

Korišćenje i modernizacija postojećih infrastrukturnih kapaciteta, realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata, kao i zajednički projekti i nastupi prema trećim tržištima sastavni su dio projektovane ekonomske agende. Oblasti energetike, poljoprivrede i turizma nose visok potencijal za saradnju, što će biti i pitanja koja će biti razmotrena tokom predstojeće posjete.

Zajedničko spoljnopolitičko opredjeljenje za punopravno članstvo u EU dodatno upućuje na saradnju dvije države pa je, stoga, redovna razmjena znanja i iskustva od izuzetnog značaja.

Tema razgovora biće i pitanje položaja srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, kao i nastavak rada državnih komisija za pitanja razgraničenja i utvrđivanja graničnih prelaza. Imajući u vidu obostran interes za održavanje političkog dijaloga na najvišem nivou i unapređenje saradnje na resornom nivou, posjeta će biti prilika za aktuelizaciju inicijative o održavanju zajedničkih sjednica Vlada Crne Gore i Republike Srbije.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE