Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Предсједник Владе у петак у радној посјети Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви

Датум објаве 06.07.2017 17:24 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Душко Марковић борвиће у петак, 7. јула 2017. године, у радној посјети Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви у Швајцарској на позив генералне директорице ЦЕРН-а Фабиоле Ђианоти (Гианотти).

Програм посјете подразумијева обилазак Синхроциклотрона, ЦМС детектора, и Глобалне ЛХЦ рачунарске мреже, састанак са бившим генералним директором ЦЕРН-а Проф. др Хервигом Шопером (Херwиг Сцхоппер) као и са црногорским студентима и научницима који раде у ЦЕРН-у.

Предсједник Владе ће приликом посјете потписати Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и ЦЕРН-а којим наша земља постаје пуноправна чланица ЦМС експеримента (Тхе Цомпацт Муон Соленоид). Ријеч је о једном од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, у којем је ангажовано око 4.000 научника , инжењера и студената из 200 истраживачких институција широм свијета међу којима су најеминентније научне институције попут МИТ-а (Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy), Цалтецх и ЕТХ Зüрицх. Потписивањем Меморандума и цијела инфраструктура Великог хадронског сударача (ЛХЦ) са свом пратећом опремом, детекторима и рачунарским системима постаће доступна нашим истраживачима.

Са предсједником Владе у посјету ЦЕРН-у путују и министарка науке др Сања Дамјановић, потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности Проф. др Љубиша Станковић и руководилац истраживачке групе Универзитета Црне Горе која ће радити са ЦЕРН-ом на ЦМС пројекту Проф. др Наташа Раичевић, са Природно-математичког факултета.

КОНТЕКСТ:

Велики хадронски сударач – ЛХЦ са пратећом инфраструктуром, детекторима и рачунарским системима није само највећи научни експеримент на свијету, већ и најкомплекснија машина данашњице. Цланство у ЦМС експерименту ће омогућити да се на истраживањима ангажују и друге струке, попут инжењера, електроничара и информатичара.

Европска организација за нуклеарна истраживања - ЦЕРН је основана 1954. године. Статус члана имају 22 државе, док је на ЦЕРН-овим пројектима је ангажовано око 13.000 људи, из више од 110 држава широм свијета, од којих је око 3.000 докторанада.

ТЕХНИЧКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ:

Након посјете биће објављено саопштење за јавност (рано поподне).

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе обезбиједиће медијима фотографије и видео снимке посјете и обраћања предсједника Владе (дио рано поподне, остало иза 15:30).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ