Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Најава: Министарка науке на Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију

Најава: Министарка науке на Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију
Датум објаве 15.09.2017 10:41 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке, др Сања Дамјановић предводиће Делегацију Црне Горе на 61. Редовном засиједању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) које се одржава у Бечу, Република Аустрија, у периоду од 18 - 22. септембра 2017. године.

Током трајања Генералне конференције планирано је одржавање билатералних састанака, али и сусрета на највишем нивоу са Њ.Е. Јукија Аманом (Yукиyа Амано), генералним директором ИАЕА, као и са господином Алдом Малавасијем, замјеником генералног директора за област нуклеарних наука и апликација/директором Департмана за нуклеарне науке и апликације и господином Дазу Јанг-ом (Дазху Yанг), замјеником генералног директора за област техничке сарадње/директором Департмана за нуклеарне науке и апликације.

Поред сумирања резултата досадашње, иначе веома успјешне, сарадње, посебна пажња на састанцима ће бити усмјерена ка даљим заједничким активностима. То су, у првом реду, пројекти у области техничке сарадње, нуклеарних наука и апликација, а акценат ће бити стављен и на сарадњи у реализацији Иницијативе за оснивање Међународног научног института за одрживе технологије Југоисточне Европе.

Генерална конференција Међународне агенције за атомску енергију представља мултилатерални форум на коме се упоредо са пленарним засиједањем одржава низ регионалних и билатералних састанака. Спектар тема које су предмет расправе пленума и Комитета свих чланица ГК ИАЕА креће се од техничке сарадње до политичке полемике око успостављања зона слободних од нуклеарног оружја.

Чињеница да је за Генералну дебату пријављено увијек преко 100 говорника, довољно говори о значају који се придаје презентацији достигнућа чланица у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Подсјетимо, Црна Гора је, као једна од шест република бивше СФРЈ, оснивач Међународне агенције за атомску енергију 1957. године, а након обнове државности, статус пуноправне чланице ИАЕА је стекла 30. октобра 2006. године.

Министарство науке