Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Potpredsjednik Pažin predvodi crnogorsku delegaciju na predstavljanju trećeg Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava (UPR) u Crnoj Gori

Datum objave 21.01.2018 12:15 | Autor Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


U okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u državama članica Ujedinjenih nacija, u Ženevi će 22. januara 2018. godine pred Savjetom za ljudska prava biti predstavljen Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori je pripremljen u skladu sa smjernicama sadržanim u odluci Savjeta za ljudska prava (A/HRC/DEC/17/119) i obavezama preuzetim u okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija koji podrazumijeva dostavu informacija o implementaciji preporuka dobijenih u okviru drugog ciklusa Opšteg periodičnog pregleda Savjeta UN za ljudska prava.

Izvještaj se fokusira na pregled stanja ljudskih prava i napredak ostvaren u periodu između dva ciklusa (2013-2017), sa posebnom pažnjom na napredak u implementaciji preporuka nakon podnošenja Srednjeročnog izvještaja Crna Gore u julu 2015. godine.

Dokument je rezultat nacionalnih konsultacija u kojima su učestvovali državni organi (ministarstva i organi uprave, sudstvo i tužilaštvo), nacionalna institucija zaštitnika ljudskih prava, nevladine organizacije (Građanska alijansa, Centar za prava djeteta Crne Gore, Udruženje paraplegičara Podgorica UPP, Centar za ženska prava, Romski obrazovni fond) i UN sistem u Crnoj Gori.

Uvodno izlaganje povodom predstavljanja Nacionalnog izvještaja imaće: potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima fotografije i video snimak događaja („pokrivalice“).

KABINET POTPREDSJEDNIKA ZA POLITIČKI SISTEM,
UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLTIKU