Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

У сриједу конститутивна сједница Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у ЦГ

Датум објаве 20.02.2018 18:30 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Конститутивна сједница Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори, којом ће предсједавати предсједник Владе, предсједник Савјета Душко Марковић, биће одржана у сриједу, 21. фебруара 2018. године са почетком у 10:00 сати.

Сједници Савјета ће присуствовати и регионална директорица Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Жужана Јакаб и директор СЗО-овог Одјељења за незаразне болести др Гауден Галеа.

На сједници ће бити представљена Студија о дугорочним здравственим и економским ефектима имплементације фискалних мјера с циљем смањивања преваленције пушења и гојазности у Црној Гори са препорукама.

Задаци Националног савјета су: обезбјеђивање и промовисање ефикасне интерсекторске комуникације и сарадње ради успјешне превенције и контроле хроничних незаразних болести и повезаних ризико фактора; и праћење реализације циљева дефинисаних Глобалним оквиром за мониторинг хроничних незаразних болести Свјетске здравствене организације, закључно са 2025. годином, и то: 25% релативног смањења укупног морталитета од кардиоваскуларних обољења, канцера, дијабетеса или хроничних незаразних болести; 10% релативног смањења штетне употребе алкохола; 10% релативног смањења преваленце недовољне физичке активности; 30% релативног смањења просјека уноса соли у популацији; 30% релативног смањења преваленце употребе дувана; 25% релативног смањења преваленце повишеног крвног притиска; заустављања пораста дијабетеса и гојазности; обезбјеђивања љекова и савјетодавних сервиса за превенцију срчаног и можданог удара у најмање 50% случајева и доступности основних технологија и основних љекова, укључујући генерике, потребне за лијечење основних хроничних незаразних болести у јавним и приватним здравственим установама у 80% случајева.

Савјет чине предсједник Владе, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министри здравља, финансија, вањских послова, европских послова, одрживог развоја и туризма, економије, просвјете, рада и социјалног старања и спорта.

Након сједнице ће бити објављено саопштење за јавност.

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе обезбиједиће медијима фотографије и видео снимак кадрова сједнице.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ