Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министарка Дамјановић на дипломатском брифингу са амбасадорима о међународном Институту

Министарка Дамјановић на дипломатском брифингу са амбасадорима о међународном Институту
Датум објаве 02.03.2018 08:39 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке др Сања Дамјановић представиће данас, у оквиру дипломатског брифинга министра вањских послова проф.др Срђана Дармановића са амбасадорима у Црној Гори, статус Иницијативе за оснивање међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, као и наредне кораке у циљу реализације овог регионалног пројекта.

На дипломатском брифингу „“Монтенегро’с ЕУ Интегратион“, који се одржава на Вили Горица у 10. 30х, присуствоваће око двадесет амбасадора.

Овом приликом ће министарка Дамјановић у непосредном контакту са амбасадорима дискутовати о важности успостављања велике научноистраживачке инфраструктуре, као и економским, политичким и друштвеним бенефитима за земље Региона.

Подсјетимо, Влада Црне Горе је прва званично подржала Иницијативу за оснивање међународног института крајем марта 2017. године, свега неколико мјесеци након што је Иницијатива првобитно предложена од стране професора Хервига Шопера, некадашњег генералног директора ЦЕРН-а.

Декларација о намјери потписана је 25. октобра 2017. у ЦЕРН-у од стране осам земаља Региона. У јануару 2018. одржан је Форум на међународном институту ИЦТП у Трсту, гдје су први пут представљена идејна рјешена за двије предложене опције института (Хадронска канцер терапија и Четврта генерација Синхротронског извора зрачења). На Форуму је било више од 100 учесника, међу њима и високи представници Европске комисије (други човјек за истраживање и иновације Роберт Јан Смитс), ИАЕА, РЦЦ, предсједник значајног ЕУ тијела ЕСФРИ (Европски стратешки форум за научне инфраструктуре), као и високи представници научне заједнице.
                                                                                                                                                                             
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ