Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarka Damjanović na sastanku sa generalnim direktorom za istraživanje i inovacije u EK Žanom - Erikom Pakeom

Datum objave 12.06.2018 09:26 | Autor Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastaće se u Briselu, 12. juna 2018. godine, sa generalnim direktorom za istraživanje i inovacije u Evropskoj komisiji, gospodinom Žanom - Erikom Pakeom (Jean-Eric Paquet).

Budući da Regionalni projekat - uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) ulazi u ozbiljniju fazu, a koja podrazumijeva izradu Glavnu projekta i Biznis plana, sagovornici će ovom prilikom razgovarati o narednim koracima projekta, kao i finansijskim instrumentima za realizaciju ove faze.

Sastanku će prisustvovati i profesor Hervig Šoper, koji je prvobitno predložio Inicijativu za osnivanje instituta i dr Roj Aleksan, predsjedavajući TIARA konzorcijuma, koji predstavlja konzorcijum najznačajnijih organizacija u oblasti istraživanja i razvoja akceleratora. Inače, TIARA konzorcijum je dao otvorenu podršku SEEIIST projektu na sastanku koji je održan u martu, ove godine, u CERN-u, Ženeva. Konzorcijum ima već uspostavljenu saradnju sa Evropskom Komisijom (EC), sa kojom zajedno radi na podršci i razvoju značajnih projekata kao što su: CARE, EuCARD, ARIES, XFEL, Linac4 u CERN-u, ESS, FAIR, EuroCirCol/FCC, EuPRAXIA, EASITrain. 

Podsjetimo, članovi Upravnog odbora Međunarodnog instituta, kojim predsjedava ministarka Damjanović, izabrali su jednoglasnom odlukom Hadronsku kancer terapiju i istraživanje iz Biomedicine pomoću protona i težih iona kao opciju projekta za Institut.

MINISTARSTVO NAUKE