Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

U CG u ponedjeljak stižu dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI

U CG u ponedjeljak stižu dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI
Datum objave 09.09.2018 13:21 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


U Crnu Goru u ponedjeljak, 10. septembra 2018. stižu dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

Svečanosti koja će tim povodom biti organizovana na vojnom dijelu Aerodroma u Golubovcima prisustvovaće predsjednik Vlade Duško Marković, ministar obrane Predrag Bošković, predstavnici kompanije Bell i druge zvanice.

Ovim se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine.

Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice. Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta.

Helikopteri u Crnu Goru dolijeću iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima. Novim letilicama upravljaće na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

TEHNIČKE INFORMACIJE ZA MEDIJE:

Agenda svečanosti na Vojnom aerodromu:

12:30 – 12:40 Preleti helikoptera – po jedan prelet iz pravaca Podgorice, Skadarskog jezera i Tuzi. (3 helikoptera Bell i 2 helikoptera Gazela)

12:40 – 12:45 Slijetanje helikoptera

12:45 – 12:55 Predaja raporta (komandat Vazd. VCG ppuk. Nenad Pavlović predaje raport predsjedniku Vlade), razgledanje helikoptera

12:55 – 13:10 Prelazak u Hangar. Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Dragutina Dakića.

13:10 – 13:30 Koktel

Novinari, fotografi i video snimatelji treba da su na Vojnom aerodromu Golubovci najkasnije u 12:00. Prethodno se potrebno akreditovati (E: pr@gov.me, M: 067 436 647) i to najkasnije u ponedjeljak, 10. septembra do 09:00.

Na pitanja o tehničkim karakteristikama helikoptera odgovoriće pilot, major Darko Pavlović.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima fotografije i video snimak svih događaja kao i fotografije i video snimak doleta helikoptera snimljene iz vazduha.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE