Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

У ЦГ у понедјељак стижу два нова вишенамјенска хеликоптера Белл 412 ЕПИ

У ЦГ у понедјељак стижу два нова вишенамјенска хеликоптера Белл 412 ЕПИ
Датум објаве 09.09.2018 13:21 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


У Црну Гору у понедјељак, 10. септембра 2018. стижу два нова вишенамјенска хеликоптера Белл 412 ЕПИ намијењена Ваздухопловству Војске Црне Горе.

Свечаности која ће тим поводом бити организована на војном дијелу Аеродрома у Голубовцима присуствоваће предсједник Владе Душко Марковић, министар обране Предраг Бошковић, представници компаније Белл и друге званице.

Овим се, у потпуности по плану, окончава захтјеван процес набавке три хеликоптера који ће својим изузетним перформансама, значајно унаприједити капацитете не само Ваздухопловства, већ и комплетног одбрамбеног система Црне Горе.

Уговор о куповини три хеликоптера, вриједан око 30 милиона еура, потписан је 30. јануара 2018. године, а први хеликоптер испоручен је 13. априла 2018. године.

Вишенамјенски двомоторни четворокраки хеликоптери типа Белл 412 ЕП/ЕПИ намијењени су за превоз путника, транспорт повријеђених и болесних особа, трагање и спасавање, пренос терета, гашење пожара и за надзор границе. Капацитет испоручене верзије је 13 мјеста.

Хеликоптери у Црну Гору долијећу из Прага гдје су у Белловом центру за Европу склопљени након што су из САД испоручени и дјеловима. Новим летилицама управљаће на путу до Црне Горе командант Ваздухопловства Војске Црне Горе, потпуковник Ненад Павловић и мајор Дарко Павловић.

ТЕХНИЧКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ:

Агенда свечаности на Војном аеродрому:

12:30 – 12:40 Прелети хеликоптера – по један прелет из праваца Подгорице, Скадарског језера и Тузи. (3 хеликоптера Белл и 2 хеликоптера Газела)

12:40 – 12:45 Слијетање хеликоптера

12:45 – 12:55 Предаја рапорта (командат Вазд. ВЦГ ппук. Ненад Павловић предаје рапорт предсједнику Владе), разгледање хеликоптера

12:55 – 13:10 Прелазак у Хангар. Обраћање предсједника Владе Душка Марковића и начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадног генерала Драгутина Дакића.

13:10 – 13:30 Коктел

Новинари, фотографи и видео сниматељи треба да су на Војном аеродрому Голубовци најкасније у 12:00. Претходно се потребно акредитовати (Е: пр@гов.ме, М: 067 436 647) и то најкасније у понедјељак, 10. септембра до 09:00.

На питања о техничким карактеристикама хеликоптера одговориће пилот, мајор Дарко Павловић.

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе обезбиједиће медијима фотографије и видео снимак свих догађаја као и фотографије и видео снимак долета хеликоптера снимљене из ваздуха.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ