Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predsjednik Marković sjutra na obilježavanju 100 godina od Božićnog ustanka

Datum objave 05.01.2019 11:54 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOR

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prisustvovaće sjutra, 6. januara obilježavanju 100 godina od Božićnog ustanka, koje organizuje Ministarstvo odbrane. 

Na svečanosti, koja se organizuje na spomeniku učesnicima i stradalnicima Božićnog ustanka na Bajicama i u Zetskom domu, govoriće premijer Marković, ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan. 

Na spomenik će u 11 h biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore. Tom prilikom, orkestar Vojske Crne Gore intoniraće državnu himnu, nakon čega će na novosagrađenom gumnu pored spomenika biti izveden kratki resital. 

U podne će u Zetskom domu biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. 

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju. 

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće fotografije i video materijale sa događaja. 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE