Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Најава: Представљање Базе података о породичном насиљу

Датум објаве 20.05.2019 13:11 | Аутор МУП; МРСС; УНДП | Извор: Министарство унутрашњих послова

Испис Штампај страницу


База података о породичном насиљу биће представљена и званично пуштена у рад на конференцији за медије коју заједнички организују Канцеларија УНДП у Црној Гори, Делегација Европске уније, Министарство рада и социјалног старања и Министарство унутрашњих послова.


На конференцији за медије говориће:

Кемал Пуришић, министар рада и социјалног старања Црне Горе
Мевлудин Нухоџић, министар унутрашњих послова Црне Горе
Херман Шпиц, шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ
Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП
Ида Колиновић, Министарство рада и социјалног старања [демо презентација базе]


Када: четвртак, 23. мај 2019. у 9:00 сати
Гдје: Еко зграда Уједињених нација, Станка Драгојевића бб, Подгорица

База података за породично насиље развијена је по усвајању новог Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља над женама и насиља у породици усвојеног у септембру 2018. Резултат је заједничке иницијативе два програма: 1) Информациони систем социјалног старања – Социјални картон, који заједнички спроводе Министарство рада и социјалног старања и УНДП и 2) Пројекта УНДП-а и Европске уније за родну равноправност који се спроводи у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права.

Ријеч је о комплексном софтверском рјешењу које омогућава похрањивање и аутоматизовану размјену пријава и обавјештења о насиљу у породици између два кључна ресора – Министарства унутрашњих послова и Управе полиције са једне стране и Министарства рада и социјалног старања односно центара за социјални рад, са друге стране. База садржи све законски прописане, неопходне податке о свим учесницима у случају пријављеног насиља – и потенцијалним жртвама и починиоцима, дјеци (ако су дјеца жртве или живе у породици у којој се десило насиље), предузетим мјерама тј. прекршајним и кривичним пријавама, процијењеном степену ризика и итд.

База породичног насиља биће ефикасан алат за правовремено поступање у случајевима насиља у породици, као и за спровођење и праћење релевантних поступака и генерисање званичне статистике, и интегрални је дио Информационог система социјалног старања - Социјалног картона. Овим заједничким подухватом кључних ресорних министарстава, УНДП-а и Европске уније направљен је значајан искорак ка унапређењу мултисекторске сарадње и координисаном одговору институција у случајевима насиља у породици.


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА И МИНИСТАРСТВО РАДА И СОЦИЈАЛНОГ СТАРАЊА