Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

U srijedu promocija online kursa crnogorskog jezika

Datum objave 16.07.2019 13:37 | Autor UPRAVA ZA DIJASPORU

Ispis Štampaj stranicu


U srijedu 17. jula tekuće godine u pres centru Vlade Crne Gore, sa početkom u 10:30 časova, biće održana promocija online kursa crnogorskog jezika, zajedničkog projekta Uprave za dijasporu i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. https://crnogorskijezik.me/ je nastao kao potreba crnogorskog iseljeništva koje je zahtijevalo pouzdan izvor informacija u procesu učenja crnogorskog jezika.

Online kurs crnogorskog jezika postavlja gradivo na još četiri jezika: engleskom, španskom, turskom i albanskom, pri čemu je u odabiru stranih jezika uzeta u obzir brojnost crnogorskih iseljenika u navedenim jezičkim područjima.

Osmišljen kao osnovni kurs upoznavanja standardnog crnogorskog jezika prvenstveno za potomke crnogorskih iseljenika, ali i za sve osobe kojima crnogorski jezik nije maternji jezik, https://crnogorskijezik.me/ korisnicima nudi mogućnost postupnog učenja opštih komunikacionih obrazaca i uvid u strukturu crnogorskog jezika.

Kurs je sastavljen od deset lekcija multimedijalnog i interaktivnog tipa koje su segmentirane na osnovne gramatičke i opšte komunikacijske kategorije. Sve lekcije sadrže audio primjere izgovora riječi te njihovo značenje na engleskom, španskom, turskom i albanskom jeziku. Na kraju lekcija nalaze se kratke revizije obrađivanog gradiva, dok je na samome kraju kursa osmišljena revizija cjelokupne obrađene građe koja korisnicima nudi mogućnost provjere usvojenih znanja.

Građa koja je sadržana u kursu obuhvata skoro ukupne A1, A2 i B1 nivoe Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike, što ujedno ostavlja prostor da se u perspektivi kurs proširi ostalim modulima, kao što su napredni crnogorski jezik, poslovni crnogorski jezik i sl.

Novinari, foto-reporteri i video snimatelji ulaze u zgradu Vlade korišćenjem godišnje akreditacione kartice Vlade Crne Gore za 2019. godinu koja važi uz lični identifikacioni dokument. Novinari i snimatelji koji nemaju godišnju akreditaciju treba da zatraže pravovremeno od Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore izdavanje dnevne akreditacije. Zahtjev potpisan od strane ovlašćenog lica i ovjeren pečatom potrebno je poslati elektronskom poštom na adresu pr@gov.me.

UPRAVA ZA DIJASPORU