Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Национално координационо тијело за заразне болести


Привремене мјере


1. мјера - петак, 28. фебруар 2020.

Привремено се забрањује путовање путника из Црне Горе на сјевер Републике Италије у Милано и Болоњу, подручја захваћена епидемијом заразне болести изазване новим коронавирусом, као и улазак путника у Црну Гору из тих дестинација.

2. мјера - сриједа, 11. март 2020.

Путовање из Црне Горе у најпогођенија подручја и државе, у којима влада епидемија заразне болести, изазвана новим коронавирусом, и то:

1) Италију;

2) Шпанију;

3) Јужну Кореју;

4) Иран и

5) Кину – покрајина Хубеи.

Листа земаља у којима је привремено забрањено путовање из Црне Горе није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

3. мјера сриједа, 11. март 2020.

Забрањује се државним службеницима и намјештеницима запосленим у државним органима, органима државне управе, органима управе, и службеницима и намјештеницима запосленим у органима локалне самоуправе службено путовање у иностранство.

Изузетно путовање у иностранство државни службеници и намјештеници могу остварити у случајевима када је путовање од државног интереса, уз претходно добијену сагласност старјешине органа.

4. мјера сриједа, 11. март 2020.

Забрањује се страним држављанима улазак у Црну Гору, који долазе из земаља у којима влада епидемија заразне болести изазвана новим коронавирусом, из:

1) Италије;

2) Шпаније;

3) Јужне Кореје;

4) Ирана; и

5) Кине – покрајина Хубеи.

Листа земаља из којих је привремено забрањен улазак у Црну Гору није коначна и мијењаће се у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

5. мјера сриједа, 11. март 2020.

Држављани Црне Горе, који су се задесили у транзиту и повратници су из земаља: Италије, Шпаније, Јужне Кореје, Ирана, Кине - покрајина Хубеи стављају се у кућну изолацију под активним надзором и ограничењем права кретања, који подразумијева смјештај у породичном објекту уз праћење здравственог стања од стране надлежне епидемиолошке службе у трајању од 14 дана.

Праћење здравственог стања, вршиће се од стране надлежне епидемиолошке службе и над свим члановима домаћинства.

Непоштовање ове мјере подлијеже законској одговорности.

6. мјера сриједа, 11. март 2020.

Забрањује се организовање свих ђачких и ученичких екскурзија, излета, едукативних скупова и сл. у иностранству, ради спрјечавања инфекције новим коронавирусом и спрјечавања уношења заразне болести у Црну Гору и преношења у друге земље.

Забрана из става 1 је привременог карактера, док траје опасност од инфекције новим коронавирусом.

7. мјера сриједа, 11. март 2020.

Забрањује се одржавање спортских манифестација са присуством публике.

Спортски догађаји, национални и међународни одржавају се без присуства публике.

Евентуални долазак спортских тимова из најпогођенијих подручја новим коронавирусом одлаже се до даљњег.

8. мјера сриједа, 11. март 2020.

Пооштрена гранична контрола вршиће се над путницима у међународном саобраћају који долазе из држава које имају регистроване случајеве, а без широко успостављене локалне трансмисије ЦОВИД-19.

9. мјера сриједа, 11. март 2020.

Задужује се Управа за Имовину, као и надлежне службе јединица локалних самоуправа, да по хитном поступку изврше набавку додатних количина средстава за хигијену, као и средстава за дезинфекцију руку, радног простора и опреме за потребе државних органа, органа државне управе, органа управе и органа локалне самоуправе.

Набавку извршити у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

10. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана упловљавања свих крузера и јахти у луке: Бар, Будва, Котор, Лука Кумбор – Портонови, Тиват (Гат И и Гат ИИ) и Зеленика, до 2. априла 2020. године.

11. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана слијетања и узлијетања авиона авио-компаније „Фреебирд Аирлинес“, која није редовни авио-превозник, на Аеродром Подгорица и Аеродром Тиват, за период од 13. до 19. марта 2020. године.

12. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана окупљања становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, вјерски, културно-умјетнички, приватни скупови, обреди и манифестације, у складу са законом).

13. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана посјете лицима која се налазе на болничком лијечењу у здравственим установама и лицима која су смјештена у установама социјалне и дјечје заштите.

14. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана посјете лицима лишеним слободе и притвореним лицима, осим адвокатима и судским вјештацима по одлуци суда и забрана посјете лицима која се налазе на издржавању казне затвора.

15. мјера петак, 13. март 2020.

Прекид образовно-васпитног рада у јавним и приватним образовно-васпитним установама, у трајању од најмање 15 дана, почев од 16. марта 2020. године.

Током прекида овог рада једном од родитеља/ старатеља/ хранитеља/ усвојитеља или самохраном родитељу дјетета које није старије од 11 година живота обезбјеђује се право на плаћено одсуство са рада, осим запосленим у здравству, Министарству одбране, Агенцији за националну безбједност, Министарству унутрашњих послова, Управи полиције, Управи царина, Управи за инспекцијске послове, Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, установама за смјештај лица из области за социјалну и дјечју заштиту, Управи за извршење кривичних санкција, службама заштите и спашавања као и у другим органима и службама за које Национално координационо тијело за заразне болести оцијени да је њихова дјелатност неопходна за вријеме трајања наведених мјера.

16. мјера недјеља, 15. март 2020.

Прекид рада првостепених социјално-љекарских комисија у области социјалне и дјечје заштите у центрима за социјални рад.

17. мјера петак, 13. март 2020.

Затварање граничних прелаза за путнички гранични саобраћај према:

- Босни и Херцеговини: Шћепан Поље – Хум, на путном правцу Плужине – Фоча, гранични прелаз: Шула – Витина, на путном правцу Пљевља – Фоча;

- Републици Албанији: Грнчар- Башким, на путном правцу Плав – Скадар, Сукобин – Мурићани на путном правцу Улцињ – Скадар;

- Републици Хрватској: Кобила - Витина, на путном правцу Херцег Нови – Витина – Дубровник;

- Републици Србији: Ранче – Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље, Вуче – Годово на путном правцу Рожаје – Тутин.

18. мјера петак, 13. март 2020.

Забрана путовања држављанима Црне Горе у:

- Јапан,

- Француску,

- Њемачку,

- Швајцарску,

- Данску и

- Аустрију

19. мјера петак, 13. март 2020.

Стављање под здравствено санитарни надзор повратника/путника у међународном саобраћају из:

- Јапана,

- Француске,

- Њемачке,

- Швајцарске,

- Данске,

- Словеније и

- Аустрије.

20. мјера петак, 13. март 2020.

Управа за имовину да изврши набавку додатних количина средстава за хигијену, као и средстава за дезинфекцију руку, радног простора и опреме, по приоритетима, а првенствено за потребе васпитно-образовних и здравствених установа.

21. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Забрана уласка странцима, осим странцима са сталним или привременим боравком у Црној Гори и странцима који управљају моторним возилима којима се обавља промет робе.

Промет робе за потребе Црне Горе као и за транзит остаје несметан, уз посебне мјере здравствено санитарног надзора.

22. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Обавезна самоизолација за све црногорске држављане, као и за странце који имају стални или привремени боравак у Црној Гори, који долазе из иностранства, а на основу рјешења здравствено санитарне инспекције.

Самоизолација подразумијева боравак у породичном смјештају уз праћење здравственог стања овог лица, као и свих чланова домаћинства који се задесе у том породичном смјештају од стране надлежне хигијенско-епидемиолошке службе, у трајању од 14 дана.

23. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Забрана пружања угоститељсих услуга у хотелима, осим за пријављене госте.

24. мјера - недјеља, 15. март 2020

Затварање диско клубова/барова и ноћних клубова/барова.

25. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Затварање угоститељских објеката – кафића, кафана, кафетерија, ресторана и барова, осим угоститељских објеката који достављају храну и омогућавају преузимање хране и оброка, уз забрану боравка гостију у самим објектима.

26. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Забрана обављања трговинских и угоститељских услуга у тржним центрима.

27. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Затварање дјечјих играоница.

28. мјера недјеља, 15. март 2020.

Затварање фитнес центара.

29. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Затварање казина, кладионица и коцкарница.

30. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Ограничавање броја купаца у односу на површину продајног објекта тако што на десет квадратних метара површине продајног објекта може да се налази само један потрошач.

У продајном објекту, независно од површине, не може да борави више од 50 потрошача у исто вријеме.

Изузетно за тржнице и пијаце број купаца који истовремено могу да буду у објекту ограничава до 100 потрошача.

31. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Обавеза одговорних лица у трговинским објектима да обезбиједе/означе растојање од најмање два метра између лица која се налазе испред продајних објеката, на касама и секторима у којима се роба услужује од стране запослених лица у продајном објекту.

32. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Обавеза одговорних лица у трговинским објектима да за своје запослене обезбиједе примјену мјера заштите здравља прописаних од стране Института за јавно здравље Црне Горе.

33. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Обавеза одговорних лица у трговинским објектима да на улазу у продајни објекат истакну обавјештење о максималном броју лица која се у том објекту могу истовремено налазити и да организују спровођење ове мјере.

34. мјера - недјеља, 15. март 2020.

Обавеза општина, Главног града и Пријестонице да у сарадњи са општинским кризним штабовима идентификују потенцијалне објекте за спровођење мјера карантина, у складу са Правилником о ближим условима и начину организовања и спровођења здравственог надзора и карантина и условима које морају да испуњавају објекти за смјештај у карантин („Службени лист ЦГ“, број 13/20) и предложе Министарству здравља за даљу процедуру одређивања карантина.

35. мјера - понедјељак, 16. март 2020.

Обустава јавног превоза путника у међународном друмском, жељезничком и ваздушном саобраћају осим нередовног чартер превоза, организованог за повратак црногорских држављана у Црну Гору и страних држављана у домицилну државу, уз сагласност Националног координационог тијела за заразне болести.

36. мјера - понедјељак, 16. март 2020.

Обавеза државних органа, органа државне управе, органа локалне самоуправе и локалне управе да лична документа (лична карта, пасош и возачка дозвола), која посједују грађани, издата након 2008. године, а којима је истекао рок важења, по основу којих остварују пред тим органима неко своје право или извршавају обавезу, сматрају важећим.

37. мјера - понедјељак, 16. март 2020.

Ограничавање броја грађана у шалтер салама подручних јединица и филијала Министарства унутрашњих послова и других органа државне управе, тако што у шалтер сали, независно од површине, не може да борави више грађана од броја постојећих шалтерских мјеста.

38. мјера - уторак, 17. март 2020.

Обустава јавног превоза путника у међуградском, приградском и градском аутобуском и комби превозу осим за организовани превоз запослених.

39. мјера - уторак, 17. март 2020.

Обустава јавног превоза путника у унутрашњем жељезничком саобраћају.

40. мјера - уторак, 17. март 2020.

Затварање шалтерских сала подручних јединица Министарства унутрашњих послова и Управе за некретнине.

41. мјера - уторак, 17. март 2020.

Обавеза државних органа, органа државне управе, органа локалне самоуправе и локалне управе, правних лица која врше јавна овлашћења и јавних служби да све одлуке у поступцима који се воде пред тим органима странкама доставе путем поште.

42. мјера - уторак, 17. март 2020.

Забрана рада отворених и затворених објеката за спорт и рекреацију и базена.

43. мјера - уторак, 17. март 2020.

Обавеза смјештаја у карантин лица која су била или за која се сумња да су била у контакту са лицима обољелим од новог коронавируса или са лицима за која постоји сумња да су обољела од ове болести, као и лица која долазе из земаља са високим нивоом локалне трансмисије вируса. Лица која су била у контакту са обољелим од новог коронавируса морају бити сама у просторији у карантину.

44. мјера - уторак, 17. март 2020.

Предузимање континуираних мјера праћења смјештаја у самоизолацији лица која долазе из земаља са умјереним и ниским нивоом трансмисије и нијесу дошла организованим превозом, уз строго поштовање ове мјере и контролу од стране надлежних органа који су дужни да поднесу кривичну пријаву због непоштовања ове мјере, у складу са законом.

45. мјера - уторак, 17. март 2020.

Обустава преласка преко граничних прелаза Ситница - Зупци на путном правцу Херцег Нови - Требиње, Метељка - Метаљка на путном правцу Пљевља - Чајниче и Чемерно на путном правцу Пљевља - Прибој.

46. мјера - уторак, 17. март 2020.

Затварање фризерских и козметичких салона.

47. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Обезбјеђивање редовног одвијања рада и пружања услуга од стране правних лица који обављају послове од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана.

48. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Забрана рада трговинских објеката, осим апотека и објеката у којима се обавља трговина храном, пићем, средствима за хигијену, моторним горивима, грађевинским производима, средствима за заштиту и прихрану биља и садног материјала, производа за исхрану и лијечење животиња, опреме за бебе, штампе, пољопривредних машина и опреме и погребне опреме.

Обавјештење за предузећа која се баве продајом риболовних алата, опреме, рибоматеријала и наутичке опреме за потребе привредних рибара

49. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Обустава таxи превоза.

50. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Стављање залиха заштитне опреме и дезинфекционих средстава које посједују веледрогерије, на располагање систему јавног здравства Црне Горе, уз новчану накнаду по тржишним цијенама.

51. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Измјена система функционисања здравственог система у дијелу пружања здравствених услуга на начин да се:

- у Клиничком центру Црне Горе, општим и специјалним болницама, као и установама у Мрежи здравственог система обезбиједи доступност специјалистичких прегледа за хитне пацијенте на основу предлога изабраног доктора са ознаком „хитно“. Претходно заказани специјалистички прегледи биће обављени када се стекну епидемиолошки услови;

- у Клиничком центру Црне Горе обезбиједи доступност свих медицинских услуга у континуитету за хемато-онколошке пацијенте по утврђеном распореду;

- одложи спровођење програма скрининга рака дебелог цријева, рака дојке и рака грлића материце док трају мјере;

- обустави рад стоматолошких ординација, уз обавезу да се за хитне пацијенте организује дежурство;

- обавежу сви домови здравља да спроводе мјере које ће омогућити рационално и ефикасно коришћење људских ресурса у актуелним епидемиолошким условима;

- обавеже Дом здравља Подгорица да у здравственом објекту Толоши отвори пункт за пацијенте „сумњиве на инфекцију вирусом КОВИД 19“;

- обезбиједи упућивање и транспорт пацијената на лијечење ван Црне Горе, искључиво у случајевима животне угрожености пацијента.

52. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Омогућавање апотекама да достављају љекове и медицинска средстава на кућну адресу грађана којима је кретање ограничено. Достава се може вршити за љекове и медицинска средства која испуњавају услове за промет на мало и у о чему је апотека која врши доставу дужна да води евиденцију у складу са одредбама Закона о апотекарској дјелатности.

Обавјештење за одговорна лица која организују и врше доставу свих производа

53. мјера - сриједа, 18. март 2020.

Због епидемиолошког ризика, забрањује се организација достављања на кућне адресе животних намирница и љекова без сагласности Оперативног штаба Националног координационог тијела за заразне болести.

Обавјештење за одговорна лица која организују и врше доставу свих производа

54. мјера - сриједа, 18. март 2020.

У јединицама локалне самоуправе, поред овлашћења прописаних законом којим се уређују послови и овлашћења Комуналне полиције, комунални полицајац је посебно овлашћен и за подношење кривичне пријаве ради утврђивања кривичне одговорности због непоступања по одредбама наредби за предузимање привремених мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог коронавируса које се односе на:

- забрану пружања угоститељских услуга у хотелима, осим за пријављене госте;

- затварања диско клубова/барова и ноћних клубова/барова;

- затварања угоститељских објеката - кафића, кафана, кафетерија, ресторана и барова, осим угоститељских објеката који достављају храну и омогућавају преузимање хране и оброка, уз забрану боравка гостију у самим објектима;

- забрану обављања трговинских и угоститељских услуга у тржним центрима;

- забрана окупљања становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, вјерски, културно-умјетнички, приватни скупови, обреди и манифестације, у складу са законом);

- затварања дјечјих играоница;

- затварања фитнес центара;

- забрану рада отворених и затворених објеката за спорт и рекреацију и базена;

- затварања казина, кладионица и коцкарница;

- обуставе јавног превоза путника у приградском и градском аутобуском и комби превозу;

- затварања фризерских и козметичких салона;

- забрана рада трговинских објеката, осим апотека и објеката у којима се обавља трговина храном, пићем, средствима за хигијену, моторним горивима, грађевинским производима, средствима за заштиту и прихрану биља и садног материјала, производа за исхрану и лијечење животиња;

- обустава таxи превоза.

Обавјештење за одговорна лица која организују и врше доставу свих производа

Обавјештење Оперативног штаба за подршку привреди за вријеме трјања мјера за спречавање ширења корона вируса

55. мјера - четвртак, 19. март 2020.

Обавеза здравствено санитарне инспекције и Управе полиције да у максимално могућој мјери појачају активности надзора свих лица којима је изречена мјера самоизолације, њихових чланова домаћинства, као и особа које су их довезле од граничног прелаза до мјеста становања.

Ако утврде да ова лица не поступају по изреченој мјери, здравствено санитарна инспекција и Управа полиције одмах ће поднијети кривичну пријаву надлежном државном тужилаштву због извршења кривичног дјела, за непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, за које је прописана казна затвора до једне године.

56. мјера - петак, 20. март 2020.

Забрана превоза више од два пунољетна лица у путничком моторном возилу у исто вријеме, осим ако се превозе чланови заједничког породичног домаћинства. Ова забрана не односи се на возила правних лица којима се врши превоз запослених, возила представника медија и возила која се користе за потребе хитних интервентних служби (здравство, полиција, војска, ватрогасне службе и сл.).

Обавјештење Оперативног штаба за подршку привреди за вријеме трјања мјера за спречавање ширења корона вируса

Обавјештење за превоз лица у службене сврхе

57. мјера - четвртак, 19. март 2020.

Обавеза власника и закупаца ресторана, кафана и кафића да баштенски мобилијар учине недоступним за коришћење.

58. мјера - петак, 20. март 2020.

Забрана организовања свадби.

59. мјера - петак, 20. март 2020.

Обављање сахране умрлих лица искључиво у ужем кругу породице.

60. мјера - субота, 21. март 2020.

Обавезују се вјерске заједнице да своје активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да вјерске обреде у вјерским објектима обављају искључиво без присуства вјерника.

61. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обустава путничког међународног саобраћаја, осим најављеног доласка црногорских држављана, посредством дипломатско-конзуларних представништава, Оперативном штабу Националног координационог тијела за заразне болести, уз обавезан смјештај у карантин, у складу са рјешењем здравствено-санитарне инспекције.

62. мјера - уторак, 24. март 2020.

Забрана путничког међуградског саобраћаја, осим за путничка моторна возила којима се врше дјелатности битне за промет роба, снабдијевање и доставу љекова, хитну медицинску помоћ, комуналне дјелатности, снабдијевање горивом и електричном енергијом, превоз запослених, превоз лица која су боравила ван мјеста боравка, односно пребивалишта, ради повратка у то мјесто.

Обавјештење о забрани путничког међуградског саобраћаја и забрани присуства и задржавања

Обавјештење о забрани путничког међуградског саобраћаја за запослене у привредним субјектима из области пољопривреде и агроиндустрије, рибарства као и оним који обављају ветеринарску дјелатност и регистровани пољопривредни произвођачи

Потврда о потреби кретања запосленог због несметаног обављања процеса рада

63. мјера - уторак, 24. март 2020.

Забрана присуства и задржавања више од два лица заједно на отвореном јавном мјесту (тротоари, тргови, улице, паркови, шеталишта, плаже и сл.), осим за лица која обављају своје редовне радне задатке.

Обавјештење о забрани путничког међуградског саобраћаја и забрани присуства и задржавања

64. мјера - уторак, 24. март 2020.

Могућност изабраног доктора да, на захтјев запосленог, привремену спријечност за рад до 30 дана (коју је утврдио изабрани тим или изабрани доктор) и привремену спријеченост за рад дуже од 30 дана (коју је утврдила надлежна љекарска комисија) продужи до 30. априла 2020. године.

65. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обавеза правних и физичких лица која обављају грађевинске радове да организују рад на начин који обезбјеђује поштовање епидемиолошких мјера, посебно поштујући социјалну дистанцу између запослених и других мјера заштите и здравља на раду.

66. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обавеза апотека, објеката у којима се обавља трговина храном, пићем и средствима за хигијену, специјализованих објеката за продају опреме за бебе, грађевинских производа, средстава за заштиту и прихрану биља и садног материјала, производа за исхрану и лијечење животиња, пољопривредних машина и погребне опреме да радно вријеме организују у периоду од 8 до 18 часова, осим доставе на адресу купца, која се може вршити у радно вријеме, које трговац истакне, у складу са прописима,

67. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обавеза власника, односно корисника киоска у којима се продаје штампа да радно вријеме организују у периоду од 7 до 15 часова, у двије смјене од по четири часа, по запосленом.

Обавјештење за одговорна лица која управљају киосцима у којима се продаје штампа

68. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обавеза надлежних органа који врше контролу и регулисање саобраћаја на путевима да саобраћајне дозволе којима је истекао рок важења сматрају важећим, ако возач уз дозволу посједује важећу полису осигурања и доказ о извршеном техничком прегледу возила.

69. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обавеза државних органа, органа државне управе, органа локалне самоуправе и локалне управе, привредних друштава, јавних установа и других правних лица, предузетника и физичких лица да дозволе за стални боравак, дозволе за привремени боравак и дозволе за привремени боравак и рад странаца, а којима је истекао рок важења, по основу којих остварују пред тим органима неко своје право или извршавају обавезу, сматрају важећим.

70. мјера - уторак, 24. март 2020.

Обустава наплате таксе (у износу од 2 еура) за грађане који су издавање извода из регистра рођених и увјерења из регистра црногорских држављана наручили преко портала www.документа.ме.

71. мјера - сриједа, 25. март 2020.

Ради спречавања уношења и ширења инфекције новог коронавируса, као и заштите становништва од ове заразне болести, грађанима Општине Тузи забрањује се излазак из објеката становања и излазак са територије Општине Тузи.

72. мјера - петак, 27. март 2020.

Са циљем спречавања ширења коронавируса и заштите здравља и животâ грађана привремену мјеру према којој се:

1) лицима којима је на основу рјешења здравствено санитарне инспекције одређена мјера стављања у самоизолацију (у породичном смјештају или другом објекту), по истеку 14 дана трајања самоизолације, продужава се самоизолација за још 14 дана;

2) лица којима је на основу рјешења здравствено санитарне инспекције одређена мјера стављања у карантин (у објекту који је Влада Црне Горе одредила за карантин), а у току трајања карантина нијесу имали симптоме новог коронавируса, стављају се, након истека карантина, у самоизолацију у породичном смјештају у трајању од 14 дана. Превоз ових лица до породичног смјештаја обавиће се уз прописане мјере превенције инфекције од коронавируса;

3) самоизолација лица (у породичном смјештају или другом објекту) која су била у контакту или се сумња да су била у контакту са лицима обољелим од новог коронавируса, а нијесу имала симптоме ове болести, продужава се рјешењем здравствено санитарне инспекције за 14 дана.Препоруке


1. Препорука - 13.03.2020.

Власницима, управљачима и закупцима тржних центара, великих трговинских ланаца и малопродајних објеката, угоститељских објеката, објеката за спрат и рекреацију и базена, играоница за дјецу и сличних објекта, да спроводе мјере које имају за циљ да спријече окупљања грађана на ограниченом простору;

Потрошачима и корисницима услуга наведених објеката да избјегавају стварање гужви и окупљање на ограниченом простору.

2. Препорука - 13.03.2020.

Државним органима, органима државне управе, органима локалне самоуправе и локалне управе, привредним друштвима, јавним установама и другим правним лицима, предузетницима и физичким лицима која обављају одређену дјелатност да за радна мјеста за које процес рада то дозвољава успостави обављање послова из оквира своје надлежности односно дјелатности од куће. При томе, треба да одреде радна мјеста за које је могуће обављање рада од куће и лица која обављају те послове који због здравственог стања и других околности не би смјели бити изложени ризику од оболијевања, начин комуникације запослених који врше послове од куће, начин за одржавање састанака који је у функцији вршења послова из оквира надлежности И дјелатности (телефонски, онлине ...)

3. Препорука - 13.03.2020.

Посебан режим рада здравствених установа током наредног периода који ће омогућити адекватно функционисање система здравства а посебно установама на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите.

4. Препорука - 13.03.2020.

Корисницима услуга здравствене заштите да прегледе које могу одгодити – одгоде док трају ове мјере.

5. Препорука - 13.03.2020.

Упозоравају се тржишни субјекти да тренутну ситуацију не злоупотребљавају за остваривање екстра профита, а нарочито приликом пласирања и продаје основних прехрамбених производа, средстава за личну хигијену, одржавање хигијене простора, љекова и медицинских средстава.

Надлежним инспекцијама, а посебно тржишној, препоручује се појачани инспекцијски надзор над спровођењем ове мјере.

6. Препорука - 13.03.2020.

Препоруке ће се примјењивати до престанка разлога за спровођење посебних мјера, о чему ће јавност бити благовремено информисана на одговарајући начин, у складу са процјеном преноса заразне болести изазване новим коронавирусом.

7. Препорука - 17.03.2020.

Максимално уздржавање од коришћења јавних површина, уз поштовање режима социјалне дистанце, односно међусобне удаљености лица од најмање два метра, осим кретања лица која обављају своје редовне радне активности на тим површинама, уз обавезну контролу поштовања овако дефинисаног режима кретања од стране надлежних комуналних служби јединица локалне самоуправе, Главног града и Пријестонице да контролишу овако дефинисани режим кретања.

8. Препорука - 17.03.2020.

Ригорозно придржавање мјера хигијене, а посебно личне хигијене и хигијене руку.

9. Препорука - 17.03.2020.

Препоручује се да све државне институције и јединице локалне самоуправе као и привредни субјекти, чији је дјелокруг рада на било који начин повезан са активностима спречавања сирења новог коронавируса, да приликом комуникације с јавношћу тијесно сарађују са Националним координационим тијелом, како би се смањила на минимум могућност слања различитих порука и информација и тиме збуњивала јавност.

10. Препорука - 17.03.2020.

Препоручује се медијима да све информације у вези са активностима на спречавању уношења у земљу, сузбијању и спречавању преношења новог коронавируса траже од Националног координационог тијела за заразне болести и да своја сазнања прије објаве провјере код овог тијела;

11. Препорука - 17.03.2020.

Одржавање посебног партнерства у вези са активностима на спречавању уношења у земљу, сузбијању и спречавању преношења новог коронавируса очекује се од трговачких ланаца, предузећа за транспорт робе, веледрогерија и апотека.

12. Препорука - 17.03.2020.

Одлагање свадби.

13. Препорука - 17.03.2020.

Обављање сахрана у ужем кругу породице.

14. Препорука - 17.03.2020.

Препоручује се малопродајним објектима који обављају трговачку дјелатност да прва два радна сата резервишу за куповину робе од стране старијих и лица са инвалидитетом.

15. Препорука - 18.03.2020.

Апелује се да се грађани који немају немају обавезни радни ангажман максимално уздрже и без велике потребе не напуштају домове.

16. Препорука - 18.03.2020.

Препоручује се Црвеном крсту Црне Горе да за особе са инвалидитетом, пензионере, старије особе и хроничне болеснике обезбиједи доставу хране, љекова, средстава за одржавање хигијене и других потрепштина, ако за ове потребе немају другу могућност и подршку.

Црвени крст ће за ове потребе успоставити посебну телефонску линију.

17. Препорука - 18.03.2020.

Препоручује се грађанима да у возилу не превозе лица са којима не живе у заједничком домаћинству.

18. Препорука - 24.03.2020.

Апелује се и упозоравају старија лица, лица са хроничним обољењима и лица са инвалидитетом да се максимално уздрже и без велике потребе не напуштају објекте становања.

19. Препорука - 24.03.2020.

Обавезују се надлежне инспекције да, а у складу са Законом о инспекцијском надзору, у случају кршења мјера прописаних наредбама за предузимање привремених мјера за спрјечавање уношења у земљу, сузбијање и спрјечавање преношења новог коронавируса изричу мјеру забране обављања дјелатности.