Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Duško Marković otputovao na čelu delegacije CG u Njujork na zasijedanje GS UN

Premijer Duško Marković otputovao na čelu delegacije CG u Njujork na zasijedanje GS UN
Datum objave 22.09.2018 10:13 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicuDelegacija Vlade Crne Gore koju predvodi premijer Duško Marković otputovala je danas u Njujork gdje će naredne sedmice učestvovati u radu 73. redovnog godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija čija je tema ove godine „Učiniti Ujedinjene nacije relevantnim za sve ljude: globalno liderstvo i podijeljene odgovornosti za mirna, pravična i održiva društva“.

Premijer Marković će se obratiti Generalnoj skupštini i učestvovati u plenarnom dijelu Sastanka na visokom nivou o kontroli i prevenciji nezaraznih bolesti kao i na sastancima na visokom nivou na teme finansiranja Agende za održivi razvoj do 2030. i Akcije za očuvanje mira. Predviđeno je i učešće predsjednika Vlade na Blumberg biznis forumu koji okuplja najznačajnije lidere iz javnog i privatnog sektora sa ciljem razmatranja gorućih izazova za prosperitet svih i izgradnje ključnih parnerstava između biznis zajednice i vlada. Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovaće, tokom boravka u Njujorku, i na sastanku predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke (WB6) koji organizuje visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini. Predsjednik Marković će se na poziv Konkordija samita biti jedan od panelista na temu diskusije „Podrška ekonomskoj otpornosti malih ostvrskih i zemalja u razvoju kroz programe državljanstva“.

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović će tokom boravka u Njujorku biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji Crna Gora organizuje u okviru predsjedavanja ovom inicijativom. Ministar Darmanović će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, na ministarskom sastanku zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku na visokom nivou o pokretanju Agende za mlade, prvom ministarskom sastanku Globalne alijanse za iskorjenjivanje trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje i sastanku posvećenom agendi Žene, mir i bezbjednost.

Zasijedanju GS UN prethodiće Mirovni samit „Nelson Mendela“ koji se organizuje povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mendele.

Premijer Marković i ministar Darmanović će će učestvovati na brojnim multilateralnim sastancima koji se organizuju na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imati bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima zemalja učesnica, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

Učešće delegacije Crne Gore na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

TEHNIČKE INFORMACIJE ZA MEDIJE:

Preliminarna agenda najvažnijih događaja:

Pon, 24. 09. 09:30 (15:30 CET) - Otvaranje Mirovnog samita „Nelson Mendela“. Plenardno zasijedanje tokom dana.

Pon, 24. 09. 11:00 (19:00 CET) – Konkordija samit

Ut, 25. 09. 08:00 (14:00 CET) – Radni doručak ministara vanjskih poslova ZB i komesara EU Johanesa Hana

Sri, 26.09. 07:30-16:00 (13:30-22:00 CET) – Blumberg biznis forum

Sri, 26.09. 13:00 (19 CET) – Sastanak ministara vanjskih poslova država CEI

Sri, 26.09. 22:00 (čet, 27.09. 02:00 CET) – Radna večera premijera ZB6

Čet, 27.09. 08:30 (14:30 CET) – Radni doručak ministara vanjskih poslova država A5 čiji je domaćin CG

Pet, 28.09. oko 14:00 (oko 20:00 CET) – obraćanje predsjednika Vlade GS UN

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će do petka svake večeri objavljivati i prosljeđivti medijima detaljnu listu događaja (agendu) za naredni dan.

Svi sadržaji biće objavljeni na kanalima Vlade i MVP: internet portalu i društvenim mrežama. Hashtagovi: #UNGA2018, #UNGA73 i crnogorski hashtag #MneUNGA2018

Na portalu Vlade postavljen je u gornjem desnom uglu poseban baner (LINK: http://www.gov.me/gsun/) koji vodi do svih sadržaja.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE