Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Премијер Душко Марковић отпутовао на челу делегације ЦГ у Њујорк на засиједање ГС УН

Премијер Душко Марковић отпутовао на челу делегације ЦГ у Њујорк на засиједање ГС УН
Датум објаве 22.09.2018 10:13 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницуДелегација Владе Црне Горе коју предводи премијер Душко Марковић отпутовала је данас у Њујорк гдје ће наредне седмице учествовати у раду 73. редовног годишњег засиједања Генералне скупштине Уједињених нација чија је тема ове године „Учинити Уједињене нације релевантним за све људе: глобално лидерство и подијељене одговорности за мирна, правична и одржива друштва“.

Премијер Марковић ће се обратити Генералној скупштини и учествовати у пленарном дијелу Састанка на високом нивоу о контроли и превенцији незаразних болести као и на састанцима на високом нивоу на теме финансирања Агенде за одрживи развој до 2030. и Акције за очување мира. Предвиђено је и учешће предсједника Владе на Блумберг бизнис форуму који окупља најзначајније лидере из јавног и приватног сектора са циљем разматрања горућих изазова за просперитет свих и изградње кључних парнерстава између бизнис заједнице и влада. Предсједник Владе Душко Марковић учествоваће, током боравка у Њујорку, и на састанку предсједника влада Западнобалканске шесторке (WБ6) који организује висока представница Европске уније за вањске послове и безбједносну политику Федерика Могерини. Предсједник Марковић ће се на позив Конкордија самита бити један од панелиста на тему дискусије „Подршка економској отпорности малих остврских и земаља у развоју кроз програме држављанства“.

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић ће током боравка у Њујорку бити домаћин састанка министара вањских послова држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који Црна Гора организује у оквиру предсједавања овом иницијативом. Министар Дармановић ће учествовати на састанку министара вањских послова Западног Балкана и Комесара за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, на министарском састанку земаља чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), на састанку на високом нивоу о покретању Агенде за младе, првом министарском састанку Глобалне алијансе за искорјењивање трговине робом која се користи за смртну казну и мучење и састанку посвећеном агенди Жене, мир и безбједност.

Засиједању ГС УН претходиће Мировни самит „Нелсон Мендела“ који се организује поводом стоте годишњице рођења Нелсона Менделе.

Премијер Марковић и министар Дармановић ће ће учествовати на бројним мултилатералним састанцима који се организују на маргинама 73. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација и имати билатералне сусрете са високим званичницима земаља учесница, Уједињених нација и других организација.

Учешће делегације Црне Горе на 73. засиједању Генералне скупштине Уједињених нација представља прилику за даљу промоцију остварених резултата и приоритета Црне Горе на унутрашњем и вањскополитичком плану, јачање позиције и видљивости Црне Горе у УН и унапрјеђење билатералних односа са државама учесницама.

ТЕХНИЧКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ:

Прелиминарна агенда најважнијих догађаја:

Пон, 24. 09. 09:30 (15:30 ЦЕТ) - Отварање Мировног самита „Нелсон Мендела“. Пленардно засиједање током дана.

Пон, 24. 09. 11:00 (19:00 ЦЕТ) – Конкордија самит

Ут, 25. 09. 08:00 (14:00 ЦЕТ) – Радни доручак министара вањских послова ЗБ и комесара ЕУ Јоханеса Хана

Сри, 26.09. 07:30-16:00 (13:30-22:00 ЦЕТ) – Блумберг бизнис форум

Сри, 26.09. 13:00 (19 ЦЕТ) – Састанак министара вањских послова држава ЦЕИ

Сри, 26.09. 22:00 (чет, 27.09. 02:00 ЦЕТ) – Радна вечера премијера ЗБ6

Чет, 27.09. 08:30 (14:30 ЦЕТ) – Радни доручак министара вањских послова држава А5 чији је домаћин ЦГ

Пет, 28.09. око 14:00 (око 20:00 ЦЕТ) – обраћање предсједника Владе ГС УН

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе ће до петка сваке вечери објављивати и просљеђивти медијима детаљну листу догађаја (агенду) за наредни дан.

Сви садржаји биће објављени на каналима Владе и МВП: интернет порталу и друштвеним мрежама. Хасхтагови: #УНГА2018, #УНГА73 и црногорски хасхтаг #МнеУНГА2018

На порталу Владе постављен је у горњем десном углу посебан банер (ЛИНК: хттп://www.гов.ме/гсун/) који води до свих садржаја.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ