Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Предсједник Марковић сјутра на обиљежавању 100 година од Божићног устанка

Датум објаве 05.01.2019 11:54 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОР

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић присуствоваће сјутра, 6. јануара обиљежавању 100 година од Божићног устанка, које организује Министарство одбране. 

На свечаности, која се организује на споменику учесницима и страдалницима Божићног устанка на Бајицама и у Зетском дому, говориће премијер Марковић, министар одбране Предраг Бошковић и градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан. 

На споменик ће у 11 х бити положен вијенац у име државног врха Црне Горе. Том приликом, оркестар Војске Црне Горе интонираће државну химну, након чега ће на новосаграђеном гумну поред споменика бити изведен кратки реситал. 

У подне ће у Зетском дому бити одржана свечана академија, којој ће присуствовати представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. 

Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију. 

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе обезбиједиће фотографије и видео материјале са догађаја. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ