Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

U junu 2013. godine Crna Gora dobiće tri nova elektromotorna voza

U junu 2013. godine Crna Gora dobiće tri nova elektromotorna voza
Datum objave 17.11.2011 15:34 | Autor Ministarstvo saobracaja i pomorstva | Izvor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Nakon više od dvadeset godina Željeznica Crne Gore dobiće nove elektromotorne vozove. Tim povodom održana je prezentacija detalja ugovora između preduzeća Željeznički prevoz i španske kompanije CAF.

Ugovorom vrijednosti oko 13 miliona eura predviđena je isporuka tri elektromotorna voza koji će se saobraćati na relaciji Podgorica-Nikšić, čime će putovanje između dva grada biti smanjeno na 50 minuta. Kapacitet voza je 165 sjedišta, a zajedno sa mjestima za stajanje za invalidska kolica i pomoćnim sjedištima posjeduje 354 mjesta. Kompozicija će biti isporučena 1. juna 2013 godine.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su preko Evropske banke za obnovu i razvoj uz garanciju Vlade Crne Gore. 

Naredne godine biće završena i rekonstrukcija i elektrifikacija pruge od Nikšića do Podgorice , a cijena karte biće konkurentna bilo kojem drugom prevozu. 

Željeznički Prevoz Crne Gore i španska kompanija CAF su 27 oktobra 2011. godine sklopili ugovor vrijedan 13, 64 miliona eura, kojim je predviđeno da Španci do juna 2013. godine isporuče tri elektromotorna voza.