Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Potpisani Ugovori za dodjelu grantova u vrijednosti od 640.000 eura FIT-u i Biotehničkom

Potpisani Ugovori za dodjelu grantova u vrijednosti od 640.000 eura FIT-u i Biotehničkom
Datum objave 30.03.2015 15:50 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo naukeMinistarstvo nauke je danas, 30. marta 2015. godine potpisalo dva Ugovora o dodjeli naučnoistraživačkog granta ustanovama koje su uspješno privele kraju pregovarački proces, nakon što su krajem decembra 2014. godine preporučene za finansiranje kao rezultat II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova.

Ugovori su potpisani sa Fakultetom za informacione tehnologije (FIT), Univerziteta Mediteran, za projekat „Izgradnja mjerne stanice za istraživanje atmosferskih pražnjenja na planini Lovćen“ – LAMS. Ugovor za dodjelu granta u vrijednosti od 325.000 eura u ime Ministarstva nauke potpisala je ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, a u ime Fakulteta za informacione tehnologije Manolina Bašović, izvršni direktor Univerziteta Mediteran i doc. dr Adis Balota, rukovodilac projekta.

Drugi Ugovor potpisan je sa Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore za projekat ''Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma“ – KATUN, u vrijednosti od 315.000 eura. Ugovor na Biotehničkom fakultetu u ime Ministarstva nauke potpisala je ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, a u ime Fakulteta dr Miomir Jovanović, dekan i prof. dr Milan Marković, rukovodilac projekta.
Projekti će se realizovati u naredne dvije godine, od aprila 2015. do marta 2017. godine.

Ministarka Vlahović izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora drugog ciklusa istraživačkih grantova finansiranih iz sredstava kredita Svjetske banke, koji predstavlja veoma značajan impuls za crnogorsku naučnoistraživačku zajednicu. U poslednjih godinu dana, Ministarstvo nauke je iz sredstava kredita ugovorilo realizaciju projekata u vrijednosti od preko 5 miliona eura i u toku su pregovori za finansiranje još dva preporučena projekta iz drugog ciklusa grantova, čiji nosilac je Klinički Centar Crne Gore. „Zajednički cilj jeste podsticaj i podizanje nivoa naučnih kapaciteta u skladu sa strateškom projekcijom Vlade Crne Gore kako bi naše naučnoistraživačke institucije u potpunosti postale dio Evropskog istraživačkog prostora“ izjavila je ministarka Vlahović.

Kratko o projektima:

Projekat LAMS - „Izgradnja mjerne stanice za istraživanje atmosferskih pražnjenja na planini Lovćen“

Osnovna ideja koja stoji iza ovog projekta jeste da se poboljša učinak crnogorske naučno-istraživačke, kao i privredne djelatnosti kroz stvaranje ambijenta za transfer tehnologija. Namjera je da se stvori, razvija i održava naučno-istraživačka mjerna stanica za istraživanje atmosferskih pražnjenja na Lovćenu koja će postati konkurentna na međunarodnom nivou. Očekivani rezultati LAMS projekta su dobijanje vrlo značajanog mjernog sistema za praćenje parametara struja groma. Mjerni sistem, zajedno sa centralnim serverom radiće potpuno automatizovano i to u realnom vremenu. Kompletan sistem je baziran na najmodernijim informacionim, komunikacionim i mjernim tehnolagijama i za sada ne postoji sličan sistem nigdje u svijetu. Treba kazati, da su analize pokazale nevjerovatan podatak da npr. jedna godina rada buduće mjerne stanice na Lovćenu, (u obimu prikupljanja podataka), odgovara 50 godina rada slične stanice na „Peissenberg tower – u“ u Njemačkoj, ili 10 godina rada mjerne stanice Gaiberg u Austrija ili 5 godina rada mjerne stanice Santis u Švajcarskoj. Ovo iz razloga što područje Lovćena godišnje ime preko 2500 udara groma.

Projekat KATUN'' Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma“

KATUN je dvogodišnji projekat koji nudi sveobuhvatni - holistički pristup u ekonomskom razvoju planinskih resursa Crne Gore. Glavni ciljevi projekta su: 1) da se na znanju zasniva održivi razvoj poljoprivrede i agro-turizma na crnogorskim katunima, uz očuvanje kulturnog nasljeđa ruralnih područja; i 2) osnaživanje interdisciplinarnog pristupa u rješavanju izazova ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore i čvršće povezivanje sa međunarodnim partnerima. KATUN je inovativan projekat jer po prvi put u ovom obimu multidisciplinarni tim predlaže jedinstvena ‐ integrativna rješenja za korišćenje resursa crnogorskih planina u skladu sa očekivanjima ruralnog društva - da se kroz simbiozu poljoprivrede i turizma u katune udahne novi život. Budući da Projekat afirmiše i jednako tretira svaki od tri aspekta održivosti, moći će da posluži kao model daljeg razvoja katuna. Očekuju se brojni konkretni rezultati u sferi prenosa znanja i inovacija, kreiranju novih mlječnih proizvoda, novih tipova turističke ponude I prikupljanja i prezentacije do sada nepoznatih podataka o kulturno–istorijskom nasljeđu.