Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

MUP i UNODC: Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i vlade zemalja iz Jugoistočne Evrope pozivaju na zajednički rad u cilju otkrivanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću

MUP i UNODC: Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i vlade zemalja iz Jugoistočne Evrope pozivaju na zajednički rad u cilju otkrivanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću
Datum objave 19.09.2016 15:12 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave

Ispis Štampaj stranicu


Stručnjaci iz Jugoistočne Evrope i međunarodni eksperti okupili su se na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala o otkrivanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koja se 19. i 20. septembra održava u Budvi, sa ciljem da podijele i započnu implementaciju najboljih praksi za identifikaciju imovine stečene kriminalnim radnjama.

VIDEO: Regionalna konferencija Otkrivanje i praćenje imovine stečene kriminalnom djelatnošću -regionalni i međunarodni aspekti - kadrovi

VIDEO: Obraćanje v.d. direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju MUP-a Tanje Ostojić

VIDEO: Obraćanje Fione Mekluni stalne koordinatorke Sistema UN i stalne predstavnice UNDP za Crnu Goru

VIDEO: Obraćanje Oleksija Feščenka šefa Globalnog programa UNODC-a za sprječavanje pranja novca

VIDEO: Obraćanje Ekaterine Kolikalove koordinatorke Regionalnog programa UNODC-a za zemlje Jugoistočne Evrope

Identifikacija ove imovine je presudan prvi korak u procesu oduzimanja nezakonito stečene imovine od kriminalaca. Prethodnih godina, ovaj proces je bio u znatnoj mjeri otežan, s obzirom na to da kriminalci preduzimaju mjere kako bi sakrili svoju imovinu od organa vlasti, putem korišćenja brojnih nadležnosti u cilju sakrivanja svog prljavog novca, angažovanja finansijskih savjetnika koji pomažu institucionalnim investitorima prilikom donošenja odluke o alokaciji kapitala, u svrhu posredovanja, kao i upotrebom tajnih sredstava u cilju prikrivanja stvarnog vlasništva nad imovinom. Tek onda kada stručnjaci iskoriste metode za rušenje prepreka koje su kriminalci postavili u cilju prikrivanja svoje imovine, države članice mogu započeti proces povraćaja imovine.

Prilikom otvaranja konferencije, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju MUP-a i šefica Radne grupe za poglavlje 24, Tanja Ostojić, istakla je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti vladavine prava. “U pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, projektovali smo ambiciozne, ali realne akitvnosti u prioritetnim oblastima u poglavlju Pravda, sloboda i bezbjednost. Ono što želim posebno da potenciram jeste energična posvećenost crnogorske Vlade ispunjavanju obaveza iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24”, kazala je direktorica Ostojić.

Ona je dodala da regionalni program UNODC-a 2016-2019. afirmiše zajednički pristup u borbi protiv organizovanog kriminala, jačajući komunikaciju, saradnju i efikasnost djelovanja u ovoj oblasti. Otvoren i konstruktivan pristup u realizaciji brojnih projekata, kako je kazala, učinili su da partnerstvo sa referentnim agencijama Ujedinjenih nacija, u segmentu postupanja organa za sprovođenje zakona, bude primjer uzajamnog razumijevanja i povjerenja.

Jurij Fedotov, izvršni direktor Kancelarije Ujedinjenih Nacija za borbu protiv droge i kriminala, saglasio se sa mišljenjem gospođe Ostojić, ukazujući da, „Pranje novca predstavlja globalni posao sa kojim se susreće svaka zemlja i donosi milijarde dolara kriminalnim organizacijama“. Riječi gospodina Fedotova naglašavaju značaj koji Kancelarija Ujedinjenih nacija pridaje borbi protiv organizovanog kriminala, kroz oduzimanje koristi koja se stiče kriminalom. Ova konferencija je jedan primjer podrške Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala državama članicama u regionu za razvoj kapaciteta za otkrivanje i povraćaj imovine stečene kriminalnom aktivnošću.

Na ovaj način, stručnjaci iz Jugoistočne Evrope bili su u mogućnosti da budu u kontaktu sa određenim brojem globalnih eksperata na tom polju, prisustvujući konferencijama u cilju uspostavljanja kontakata, razmjene informacija i izgradnje osnove za potencijalne zajedničke istrage. Konzistentne metode obuke i dugotrajne veze podstaknute konferencijom, doprinijeće Jugoistočnoj Evropi u izgradnji održive i efektivne mreže eksperata koji se zajedno mogu suočiti sa izazovom koji organizovani kriminal predstavlja za region.

Fiona Mekluni, stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, ukazala je na izazov koji organizovani kriminal predstavlja za održivi razvoj, u smislu da on narušava privredu i povjerenje u državne institucije. Dodatno, g-đa Mekluni je identifikovala način za borbu protiv takvog organizovanog kriminala. „Oduzimanje kriminalcima njihove nezakonito stečene dobiti je ključno prilikom suzbijanja podsticaja da se počini krivično djelo, i na taj način se gradi društvo u kome za sve ljude postoje jednake šanse da učestvuju u održivom razvoju“.

G-gin Fedotov se zahvalio Vladi Crne Gore na održavanju ovog događaja i ohrabrio sve zemlje u regionu da sarađuju u cilju suzbijanja prijetnje koju organizovani kriminal predstavlja.

Konferencija o identifikaciji imovine stečene kriminalnom djelatnošću bila je dio Regionalnog programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala za Jugoistočnu Evropu.