Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Najava: U utorak, 21.marta, sastanak u okviru IPA DRAM programa

Datum objave 19.03.2017 15:08 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave

Ispis Štampaj stranicu


U utorak, 21. marta 2017. godine, u 9.00 časova u prostorijama hotela Centre Ville u Podgorici, održaće se sastanak u okviru Višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na procjenu rizika od katastrofa i mapiranje – IPA DRAM.

Na otvaranju sastanka govoriće:
• Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije
• Cvetka Tomin, vođa programa iz Švedske agencije za vanredne situacije
• mr Ljuban Tmušić, načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć u Direktoratu za vanredne situacije i kontakt osoba ispred Crne Gore za IPA DRAM program.

Na sastanku će učestvovati oko 30 predstavnika iz relevantnih crnogorskih institucija, i to: Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za vode, Uprave za šume, Uprave za nekretnine i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Sastanak je prilika da se prisutni upoznaju sa IPA DRAM programom i da se zajednički sagleda trenutno stanje u Crnoj Gori kada je u pitanju izrada procjene rizika od katastrofa, mapiranje rizika, kao i uspostavljanje baze podataka o štetama u slučaju katastrofa.

Cilj IPA DRAM programa je da omogući unapređenje nacionalnih sistema za prikupljanje podataka o štetama u slučaju katastrofa i pruži podršku pri izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa, nacionalne baze podataka o štetama i mapiranju radi dostizanja neophodnih standarda i integracije u Mehanizam za civilnu zaštitu Unije.

Program je zvanično počeo sa realizacijom, 1. decembra 2016. godine i trajaće do 30. novembra 2019. godine (36 mjeseci), a države korisnice programa su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Švedska agencija za vanredne situacije (MSB), Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC), Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS) i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation).


Pozivamo Vas da medijski ispratite ovaj događaj.