Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Međunarodni ministarski forum IDAHOT 2017.

Međunarodni ministarski forum IDAHOT 2017.
Datum objave 19.05.2017 15:18 | Autor PR služba | Izvor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ispis Štampaj stranicu


Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO) koji se obilježava 17. maja prati, počev od 2013. godine i održavanje međunarodne konferencije posvećene pitanjima prava i sloboda LGBT osoba IDAHOT Forum.

Ovogodišnji IDAHOT Forum održava se u Briselu i bavi se temom značaja i uloge  porodice u životu svakog pojedinca/ke, a posebno u kontekstu osoba koje su drugačije seksualne orijentacije.

Na događaju je učestvovala Blanka Radošević Marović koja je, u okviru ministarskom sastanka, poručila da je Vlada Crne Gore pristupila izazovima u oblasti unapređenja i zaštite ljudskih prava i sloboda LGBT osoba kroz sistematski pristup u okviru nacionalnog strateškog dokumenta Strategija unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013-2018.

U okviru narednog nacionalnog strateškog dokumenta koji pokriva oblast unapređenja kvaliteta života LGBTI zajednice, a čija je izrada po planu naredne godine, pažnja će biti posvećena i odnosu, ulozi i značaju porodice u procesu autovanja LGBTI osoba te, s tim u vezi, ovaj forum predstavlja značajnu priliku za  razmjenu pozitivnih iskustava i praksi.

Radošević Marović je naglasila da je unapređenje kvaliteta života LGBT osoba težak i dugotrajan proces, jer i u zemljama sa razvijenijom demokratijom i dalje ima primjera diskriminacije i nasilja nad pripadnicima ove zajednice. No, prema njenim riječima, i pored toga Vlada Crne Gore je odlučna i posvećena radu na stvaranju društvenog ambijenta u kome se prava i slobode svih građana, nezavisno od njihovih ličnih svojstava, poštuju i uvažavaju u punom obimu.


Učesnici ministarskog sastanka potpisali su obnovljeni Poziv za sveobuhvatni politički pristup na nivou Evropske unije i širom zemalja članica Evropske unije o LGBTI pitanjima za 2017. godinu. Ove godine ministarski sastanak organizovan je u formi pres konferencije, što je bila korisna prilika da se prokomentarišu  promjene koje će pozitivno uticati na položaj Crne Gore na ILGA duginoj mapi.

Radošević Marović je u nastavku imala sastanke na marginama Foruma sa SOGI jedinicom Savjeta Evrope u vezi sa intenziviranjem saradnje u pripremi kampanje o Zakonu o registrovanom partnerstvu, direktoricom Direktorata za ljudska prava i jednakost Savjeta Evrope Marjom Ruotanen.

Sjutra je završni dan IDAHOT Foruma 2017, i u okviru istog biće organizovana Povorka ponosa.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava