Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Objavljen poziv poslodavcima za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem 2017/2018. godine

Objavljen poziv poslodavcima za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem 2017/2018. godine
Datum objave 08.09.2017 14:42 | Autor PR služba Ministarstva prosvjete | Izvor: Ministarstvo prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, shodno propisima, organizovaće se po šesti put, za 2017/2018. godinu. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Javni poziv za prijavu poslodavaca je objavljen 8. septembra 2017. godine i isti se može naći na sajtovima Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje, kao i u daljem tekstu.

Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose u periodu od 15. septembra do 16. oktobra tekuće godine, nakon čega će biti objavljen poziv za buduće korisnike Programa. Elektronska prijava za Poslodavce biće dostupna od 15. septembra od 7:00 sati do 16.oktobra do 15:00 sati.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Prema podacima koje je dostavila Poreska uprava, a koji se odnose na prethodne četiri godine realizacije Programa (2013, 2014, 2015 i 2016. godina), od 14.252 korisnika Programa 6.865 korisnika, odnosno 48,16% je nastavilo radni angažman.

JAVNI POZIV Zavoda za zapošljavanje možete preuzeti OVDJE
JAVNI POZIV Uprave za kadrove možete preuzeti OVDJE

DOKUMENTACIJA:

Kalendar programa strucnog osposobljavanja 2017.-2018..pdf

Koraci u implementaciji programa strucnog osposobljavanja.pdf

Popunjavanje elektronskog obrasca preko Portala eUprave za Poslodavce.pdf

Prijava Korisnika koji su stekli visoko obrazovanje van CG.pdf

Korisnik koji je stekao visoko obrazovanje na fakultetima na teritoriji CG.pdf

Radni tim za implementaciju Programa