Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Utvrđeni iznosi za stambeni fond Sindikata kulture

Utvrđeni iznosi za stambeni fond Sindikata kulture
Datum objave 13.09.2017 14:46 | Autor mku | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i Željko Kalezić, predsjednik Sindikata kulture Crne Gore potpisali su danas na Cetinju Sporazum o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi. Navedeni Sporazum je važna aktivnost u kontekstu ukupne kulturne politike čiji su bitan dio socijana pitanja zaposlenih u sektoru kulture.

Opredijeljeni iznos za četvorogodišnji period od 700.000 eura konkretna je mjera za rješavanje važnog socijalnog pitanja zaposlenih u kulturi.

Sporazumom se ustanove kulture čiji je osnivač država, obavezuju da za 2018, 2019, i 2020. godinu, uplaćuju po 200.000 eura na godišnjem nivou za potrebe rješavanja stambenih potreba zaposlenih u kulturi. Takođe, 2017. godine, za navedene potrebe ustanove kulture će Sindikatu uplatiti 100.000 eura.

Navedeni Sporazum potpisuje se u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture, koji je potpisan prošle između Vlade Crne Gore i Sindikata kulture Crne Gore.

Potpisnici Sporazuma istakli su značaj učešća i ostalih subjekata, posebno na opštinskom nivou, u funkciji rješavanja stambenih potreba zaposlenih.