Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Ministarka Damjanović učestvovala na Miločerskom razvojnom Forumu

Ministarka Damjanović učestvovala na Miločerskom razvojnom Forumu
Datum objave 13.09.2017 20:28 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke       

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovala je danas na Miločerskom razvojnom Forumu, u okviru panela „The Belt and Road“ Initiative and EXPO 2017/2010, i predstavila Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope sa misijom „Nauka za mir“.

Ministarka je, u kontekstu ovogodišnje teme Foruma, naglasila važnost umrežavanja regiona i međunarodne zajednice kako bi se ostvario naučni i ekonomski prosperitet u zemljama regiona. Upravo Inicijativa za osnivanje međunarodnog naučnog instituta predstavlja jedinstvenu priliku da se ujedini naučna i istraživačka zajednica, što bi rezultiralo povećanju konkuretnosti pri apliciranju za EU grantove.

Osnivanje Instituta bi, prema riječima ministarke Damjanović, bila velika prekretnica za ekonomiju i privredu zemalja Jugoistočne Evrope. Projekat bi uticao na smanjenje odliva mladih talenata i posebno doprinio da i ovaj region postane konkurentan ostatku Evrope.

Ministarka je najavila i da će "Abdus Salam ICTP" Institut iz Trsta i Ministarstvo nauke organizovati Naučni forum zemalja Jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u januaru 2018. godine, što je odlučeno tokom zvanične posjete Institutu sa profesorom Hervigom Šoperom, tvorcem Inicijative.

Inače, Ministarstvo nauke Crne Gore organizovalo je prošle nedjelje naučnu konferenciju u hotelu Avala u Budvi, na kojoj su predstavnici resornih ministarstava iz Jugoistočne Evrope razmatrali nacrt teksta Deklaracije o namjeri kojom se izražava saglasnost zemalja sa Inicijativom za osnivanje instituta, a koja će se svečano potpisati na ministarskoj konferenciji u CERN-u.

Prva opcija je ‘Synchrotron Light Source’ koja omogućava istraživanja iz raznih oblasti kao što su biologija, hemija, farmakologija, ekologija, geologija i inženjering, sa širokom primjenom u raznim granama industrije. Druga opcija je Hadronska Kancer Terapija i Istraživanja u Biomedicini: akceleratori snopova protona i jona predstavljaju najuspješniji instrument za liječenje kancera.

Dvije grupe naučnih eksperata, koji su ujedno članovi međunarodnih komisija, trenutno rade na pripremi 'Concept Studies' (tehničke specifikacije) za obje opcije Instituta, a eksperti će tehničke detalje projekta predstaviti krajem oktobra u Crnoj Gori.

Miločerski razvojni forum organizuje Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore u hotelu Grand na Cetinju.Tema ovogodišnjeg 22. regionalnog foruma, koji će trajati dva dana, je Globalizacija i Belt and Road inicijativa.

Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore forum organizuje u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica i Baltic management development association.