Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Najava: Ministarka Pribilović na Međuparlamentarnoj konferenciji

Datum objave 28.09.2017 10:18 | Autor mju

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave, Suzna Pribilović, u petak, 29. septembra otvoriće Međuparlamentarnu konferenciju na temu „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja koja se održava u ReSPA-i, u Danilovgradu sa početkom u 9h. Konferenciju će pored ministarke Pribilović, otvoriti Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aivo Orav, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Ratka Sekulović, direktorka ReSPA. 

Međuparlamentarna konferencija na temu „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja u EU i zemljama prosirenja“ biće održana u okviru Programa Evropskog parlamenta za podršku zemljama proširenja za 2017. godinu. Konferenciju organizuje Evropski parlament u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), koja je domaćin događaja. 

Učesnici konferencije biće članovi i članice Evropskog parlamenta, kao i parlamenata pretpristupnih zemalja, odnosno parlamentarnih odbora koji se bave strukturnim reformama i javnom upravom; predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropske komisije, i predstavnici međunarodnih organizacija (OECD/SIGMA, Regionalna incijativa za antikorupciju) i nevladinih organizacija – Transparency International. 

Glavne teme konferencije biće: Evropski principi javne uprave: reforma javne uprave kao jedan od osnova politike proširenja; Depolitizacija i profesionalizacija javne uprave putem procedura zasnovanih na zaslugama i učinku; Odgovornost i revizija u javnoj upravi; Strategije za suzbijanje korupcije u državnoj službi na neselektivan način; Tvining: pružanje podrške zaposlenim u parlamentima i javnim upravama zemalja proširenja; i Javna uprava po mjeri građana: Razvoj e-usluga u javnoj upravi. 

Program Evropskog parlamenta za podršku zemljama proširenja za 2017. godinu obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Tursku. Cilj Programa je pružanje podrške demokratiji u ovim zemljama putem jačanja parlamentarnih kapaciteta, kao i podsticanje parlamentarnog dijaloga u skladu sa političkim ciljevima Evropskog parlamenta i odlukama njegovih političkih vlasti. Takođe, aktivnosti ovog Programa služe u svrhe olakšanja procesa proširenja i podrške ovim zemljama u usklađivanju sa pristupnim kriterijumima EU, uz povećanje parlamentarnog učešća i nadzora. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE