Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Šehović obišao đačku kuhinju: 9000 prijavljenih do sada, nadamo se povećanju broja

Šehović obišao đačku kuhinju: 9000 prijavljenih do sada, nadamo se povećanju broja
Datum objave 06.10.2017 12:52 | Autor PR služba | Izvor: Ministarstvo prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović obišao je danas, zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravlje Bobanom Mugošom i direktorom JU “Sergije Stanić” Zoranom Klikovcem, Đačku kuhinju Škole “Sergije Stanić”.

U Đačkoj kuhinji se pored poslastičarskih proizvoda vrši proizvodnja i priprema užine osnovcima u Podgorici, a u toku prethodnih mjeseci sprovodile su se intenzivne aktivnosti kako bi učenici osnovnih škola u školskoj 2017/18. godini, za užinu dobili potpuno nove proizvode iz ove kuhinje. Cilj je bio dobijanje zdravijih i raznovrsnijih obroka, na čemu se radilo zajedno sa Institutom za javno zdravlje. Pritom, meni će se kontinuirano mijenjati.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar Damir Šehović saopštio je: “Na licu mjesta smo se uvjerili kako se proizvodi Đačka užina koja je nedavno promovisana među podgoričkim osnovcima. Imali smo priliku da se uvjerimo da se priprema u pristojnom ambijentu i uz poštovanje svih standarda. Zasto snažno podržavamo Projekat i zahvaljujemo se Institutu za javno zdravlje, koji partnerski učestvuje u ovoj priči i svojim pečatom daje garanciju da je hrana zdravstveno i nutritivno dobra. Ovo je projekat koji bi mogao postati uzor i ostalim školama u Crnoj Gori, i ukoliko bude bilo te vrste interesovanja mi ćemo biti vrlo usmjereni na tu inicijativu. Ove godine je 9000 učenika prijavljeno za koriščćenje užine tj. oko 40 posto podgoričkih osnovaca, a očekujemo da taj broj bude još veći. Dodatno, sa Institutom ćemo raditi da se kvalitet onoga što se našim učenicima nudi, iz dana u dan poboljšava.”

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša istakao je da će Institut uložiti maksimalne napore da unaprijedi zdravlje, posebno đačke populacije: „U tom cilju smo i ušli u saradnju sa Ministarstvom prosvjete i školom, kako bi se djeci obezbijedila zdrava užina i zdrav rast i razvoj, pa su naši stručnjaci učestvovali u pripremi jelovnika.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, Zoran Klikovac rekao je da je u projekat đačke užine uključeno 26 škola sa područja Glavnog grada i okoline. On je naglasio da je pored Ministarstva prosvjete, značajnu podršku Projektu pružio Institut za javno zdravlje i udruženje Roditelji.me, ali i uprave škola. On je podsjetio da je sve urađeno u skladu sa Haccap standardom i da je ovogodišnja užina mnogo raznovrsnija.

U Projekat je uključeno 26 osnovnih škola sa teritorije Glavnog grada i okolnih područja. Takođe, u namjeri da se omogući svima da se upoznaju sa novom Đačkom kuhinjom, u periodu od 25.09. do 29.09.2017. podgorički osnovci su imali priliku da svakog dana imaju besplatnu užinu i probaju sve iz novog menija koji je pripremljen za ovu školsku godinu. To znači da je prošle nedjelje donirano preko 110.000 obroka, sa dodacima.

Ideja đačke užine bazirana je na važnosti organizovanog užinanja djece, pri čemu će se ona, osim toga što će uzimati zdrav obrok, socijalizovati i ujedno će se smanjivati potreba za kupovinom nezdrave hrane izvan školskog objekta.

IZJAVA ministra Šehovića: