Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Završen posljednji ciklus obuka za povećanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020

Završen posljednji ciklus obuka za povećanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020
Datum objave 13.10.2017 12:01 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Ministarstva nauke i Evropske komisije danas je završen šesti ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020 (2014-2020).
Učesnici programa su kazali da su veoma zadovoljni programom obuke, te da su imali prilike da uz vrsne predavače dobiju sve neophodne informacije kako bi na što bolji način pripremali buduće projekte.

Obuka se realizovala putem Instrumenta pretpristupne podrške (IPA), kroz projekat „Povećanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020“, a pohađali su ga predstavnici Privredne komore, Centra izvrsnosti BIO-ICT, Instituta za javno zdravlje, Kompanije Ingispekt, Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine i Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju.

Sandra Perić iz Privredne komore Crne Gore kazala je da je ova obuka od velike koristi budući da je od skoro član projektnog odjeljenja.

-Obuka je bila korisna i specifična, naročito jer sam imala priliku da nešto više naučim o programu Horizont 2020. Predavači su, takođe, izuzetno dobri i objašnjavali su nam na koji način vrše evaluaciju projekta, a što je nama korisno za buduće apliciranje, kazala je Perić.

Božidar Škrbić iz Centra izvrsnosti BIO-ICT dijeli slična iskustva i napominje da mu je drago što su na konkretnim primjerima mogli da uvide kako izgleda proces pripreme i razvoj ideje.

-Čuli smo dosta korisnih stvari o EU programima, načinu i upravljanju projektima. Bilo je i korisnih savjeta, kao na primjer kako bolje napisati CV i predstaviti svoju ideju. Predavači su odlični, skretali su nam pažnju na važne segmente i sve to kroz praktične primjere, izjavio je Škrbić.

Program je obuhvatao kompletan proces pripreme i razvoja projektnih ideja, kreiranje konzorcijuma, načine apliciranja, izradu budžeta, administrativne i ugovorne procedure kao i upravljanje konkretnim projektom.

Obuku su vodili eksperti konsultantske kuće IBF: Aleks Persi Smit (Alex Percy Smith) i Mark Bigret (Marc Bigret).