Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

Бригадни генерал Даковић, в.д. начелника ГШ ВЦГ: Заједно ћемо чувати углед војника и мјесто које му у друштву припада

Бригадни генерал Даковић, в.д. начелника ГШ ВЦГ: Заједно ћемо чувати углед војника и мјесто које му у друштву припада
Датум објаве 17.10.2017 13:53 | Аутор мод | Извор: Министарство одбране

Испис Штампај страницу


„Желим Вам да будете први међу једнакима, да Вас прати срећа, одлучност у доношењу одлука и храброст у командовању“, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић обраћајући се в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадном генералу Илији Даковићу.

Предсједник Црне Горе, Филип Вујановић данас је у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду предао заставу Војске Црне Горе генералу Даковићу, који је тиме и званично преузео дужност начелника генералштаба од генерал-пуковника Љубише Јокића.

„Управо Ваше знање, мудрост и храброст били су оно што је недостајало у кључном моменту финалне фазе учлањења Црне Горе у НАТО и непосредно након пуноправног чланства. Али, 5. јун је створио нове задатке и нове обавезе за Војску и државу, што радикално мијења улогу и формацију Војске Црне Горе, за шта је потребна нова енергија млађих официра“, истакао је министар обраћајући се генералу Јокићу. Бошковић је нагласио да се квалитетно радило на едукацији, што је створило цијелу плејаду нових, младих официра, довољно способних и искусних да преузму мач од гененерала Јокића, међу којима је и бригадни генерал Даковић.

„Пред нама су нови развој и ново доказивање Војске Црне Горе, што је основна и кључна мисија новог начелника Војске Црне Горе“, закључио је министар.

В.д. начелника Генералштаба, генерал Даковић је казао да му нова дужност представља изузетну част.

„Ријеч је о обавези према онима који су ту униформу носили прије нас, а који су кроз историју оставили у аманет да у нашем времену, у складу са највишим принципима хуманости, промовишемо Црну Гору и њене вриједности. То је обавеза према онима који ће ту униформу од нас наслиједити, да им будемо узор, као што су и нама наши преци били. Јер, ми смо пролазни, а Црна Гора и њена Војска трајаће вјечно“, нагласио је в.д. начелника ГШ Војске Црне Горе.

Он је истакао да од припадника Војске Црне Горе захтијевати максималну посвећеност, преданост, ентузијазам, иницијативу, рад и дисциплину, „особине које су основни услов за часно ношење наше униформе“. „Очекујем од вас да будете још бољи, вјештији, обученији, оспособљенији, како бисмо заједнички могли да и даље сачувамо углед војника и мјесто које му у друштву припада,“ казао је генерал Даковић, обраћајући се постројеним јединицама ВЦГ:

Генерал Јокић је истакао да се након 36 година активне војне службе осјећа потпуно оствареним.

„У току претходних девет мјесеци колико сам провео на овој дужности, црногорска застава, након Ист Ривера, завијорила се и у Бриселу, при чему је Војска Црне Горе пружила значајан допринос државним интересима, извршавајући све повјерене задатке на професионалан начин“, казао је генерал Јокић. Он се захвалио свима који су утицали да његов војнички пут има све оно што га чини срећним и оствареним, као и на указаном повјерењу да буде „први војник Црне Горе“.

Свом насљеднику је поручио да му оставља систем који мора наставити путем унапређења својих капацитета, уз увјерење да ће нови начелник, са колегама и сарадницима, успјети да реализује све што се од њих очекује.