Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Radionica o uspostavljanju inovacionog ekosistema održana u Tehnopolisu

Radionica o uspostavljanju inovacionog ekosistema održana u Tehnopolisu
Datum objave 23.10.2017 13:48 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke

U organizaciji Ministarstva nauke i Tehnopolisa, a uz podršku EU programa TAIEX, 19. i 20. oktobra je održana radionica o uspostavljanju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori. Predavači su bili mag. Domen BOLE i mag. Iztok LESJAK iz Tehnološkog parka Ljubljana, i prof. dr Diana KOPEVA sa Univerziteta za nacionalnu i svjetsku ekonomiju u Bugarskoj.

Predavači su podijelili svoje iskustvo i znanje o najboljim EU praksama u kreiranju povoljnog okruženja i organizacione strukture za razvoj inovacija. Predstavljen je koncept ko-kreacije u dizajniranju politika i instrumenata podrške za inovacije, zasnovan na modelu višestruke spirale (Quadruple Helix) i LEAN metodologije.

Pored ovih razmatranja, predstavljene su i studije slučaja zajednica u Sloveniji – Tehnološkog parka Ljubljana, te co-working prostora u Jesenicama i Kamniku. Ovi primjeri ukazuju kako se elementi sistema povezuju u cjelovit i funkcionalan ekosistem koji zatim postaje generator razvoja za čitav grad, regiju, pa i državu u cjelini. Tehnološki park Ljubljana i njegov razvoj od 1994. do danas prepoznat je od strane EU kao jedan od 20 primjera najbolje prakse u Evropi. Nakon više godina uspješnog funkcionisanja inovacionog ekosistema, samo u prošloj godini investirano je oko 100 miliona EUR u startape u Sloveniji, od čega je samo 5% nacionalnih investicija. Pored mehanizama za razvoj startapa, predstavljene su i druge usluge koje obezbjeđuje park, poput B2B (business to business) povezivanja slovenačkih kompanija sa inostranim, u čemu je Slovenija veoma uspješna tako da značajan broj njenih malih, tehnološki naprednih kompanija sada prodaje svoje proizvode na velikim tržištima poput Kine, Indije, Irana, Iraka i Izraela. Tehnološki park Ljubljana obavlja i transfer svog znanja na brojne druge centre u regionu i Evropi. Bilo je i riječi o uslugama koje pružaju biznis inkubatori svojim stanarina, sa naglaskom na „Lean“ metodologiju koja se pokazala najefikasnijom u tom domenu.
Ministarstvo nauke
Predstavnici ustanova i organizacija koje u Crnoj Gori djeluju na polju inovacija - Ministarstvo nauke, Univerzitet Crne Gore, Tehnopolis, NVO Digitalizuj.me, M-tel Digitalna fabrika, studentska organizacija BEST, UNDP, Privredna komora, klasteri, sa zadovoljstvom su pratili zanimljiva predavanja i učestvovali u diskusijama sa gostima. Radionica je, osim edukaciji, poslužila i boljem umrežavanje predstavnika organizacija i dogovoru o daljim koracima na uspostavljanju djelotvornog inovacionog ekosistema u našoj zemlji.
Ministarstvo nauke