Мања слова Већа слова РСС

Најаве

23.04.2018

Предсједник Марковић у уторак на Брду код Крања на Самиту СЕЕЦП

23.04.2018

Премијер Душко Марковић примиће у уторак предсједника Европског савјета Доналда Туска

22.04.2018

Министар Дармановић у Њујорку на састанцима УН-а на високом нивоу

19.04.2018

Предсједник Владе Душко Марковић говориће у петак на свечаној академији поводом 90 година ПКЦГ

19.04.2018

У четвртак, 19. априла 73. сједница Владе ЦГ

18.04.2018

Министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић сјутра у званичној посјети Црној Гори

17.04.2018

Предсједник Марковић сјутра у Скопљу на радном састанку високе представнице Могерини са лидерима ЗБ

16.04.2018

Предсједник Марковић састаће се у Тивту са високом представницом Могерини

17.04.2018

Конференција „Изазови у сусрет примјене новог Закона о државним службеницима и намјештеницима“

17.04.2018

Министарке Секулић и Прибиловић на Дигиталном самиту Западног Балкана у Скопљу

Питајте Владу

ЕУ средства добра прилика за даљи развој пољопривредних газдинстава

Потпредсједник Симовић поводом акредитације ИПАРД –а у Црној Гори посјетио и једну сточарску фарму у Даниловграду

Потпредсједник Симовић поводом акредитације ИПАРД –а у Црној Гори посјетио и једну сточарску фарму у Даниловграду
Датум објаве 10.11.2017 16:52 | Аутор МПРР | Извор: Министарство пољопривреде и руралног развоја

Испис Штампај страницу


МПРРНакон што је на газдинству једног од наших највећих произвођача поврћа, Веселина Јововића у Даниловграду, одржао конференцију за новинаре на којој је саопштио да је Влада Црне Горе створила предуслове да црногорски пољопривредници могу користити ИПАРД средства подршке ЕУ, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић  обишао је још једног пољопривредника у Даниловграду.

Као још једног потенцијалног корисника ИПАРД средстава бесповратне подршке, Симовић је, заједно са сарадницима, и предсједником Општине Даниловград Браниславом Ђурановићем, обишао сточарску фарму Милана Иковића у мјесту Сиге.

Милан и његова супруга Тања на фарми држе укупно 95 грла говеда, од чега је 61 музних крава, 13 приплодних (стеоних) јуница и 21 грло телади и јунади. Ријеч је о једној од најсавременијих фарми у Црној Гори, према ЕУ стандардима, на којој је заступљен слободан систем држања са посебним објектом за мужу. Просјечна количина млијека по грлу, на годишњем нивоу, износи више од 7. 000 литара. Иковићи већину кабасте сточне хране (сијено и силажа) припремају сами. Обрађују 27,5 ха земљишта, од чега је 2,5 ха у њиховој својини, а 25ха под закуп.

Кроз бројне развојне пројекте  и програме подршке (МИДАС, ИПАРД лике) подржани су за набавку приплодних грла, механизације и прикључака, изградњу и адаптацију објеката, набавку и проширење измузишта. Кроз мјере Агробуџета имају директну подршку по грлу, за приплодне јунице и директну подршку за ратарске културе. Такође су кроз јавне позиве подржани за изградњу простора за лагеровање стајњака, набавку мљекарске опреме, приплодних грла, прикључне механизације и копање бунара.

Симовић је данас разговарао са фармером, сагледавајући развојни пут његовог газдинства, али и даље планове за унапређење и постизање веће конкуретности. Он је том приликом поновио да ће подршка кроз ИПАРД програм  бити намијењена пољопривредним произвођачима из више сектора, и то кроз подршку инвестицијама (у износу од 60 до 70 одсто инвестиције) у пољопривредна газдинства из области сточарства, мљекарства, биљне производње, пчеларства и аквакултуре. Такође, како је казао, кроз ИПАРД ће се подржавати и прерађивачки капацитети из више сектора.

Симовић је нагласио још једном да су средства из ИПАРД програма намијењена јачању капацитета пољопривредног сектора, јачању његове конкурентности, усклађивању са правилима, стандардима и праксама ЕУ, креирању нових радних мјеста, побољшању услова живота у руралним срединама. У том циљу, изразио је наду да ће што више пољопривредника у Црној Гори искористити шансу коју имају кроз овај вид подршке Владе Црне Горе и ЕУ. Истакао је да ће у процесу повлачења средстава из ИПАРД-а пољопривредници имати и даље значајну помоћ од стручних и савјетодавних служби Министарства, у дијелу припреме квалитетних пројеката и апликација.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја