Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Saopštenje: Kroz treću fazu „Solarnih katuna“ biće ugrađeno 54 fotonaponskih sistema

Datum objave 02.01.2018 12:48 | Autor Ministarstvo ekonomije | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, realizuje treću fazu projekta Solarni katuni u okviru koje će biti ugrađena 54 fotonaponska sistema na katunima u Crnoj Gori.

Realizacija treće faze projekta, za koju su izdvojena budžetska sredstva u iznosu od skoro 55.000 eura, je u toku. Navedeni iznos odnosi se na 70% ukupne vrijednosti projekta, dok je 30% učešće korisnika.

Za potrebe realizacije ove faze projekta, a u skladu sa raspisanim Javnim pozivom za otvoreni postupak javne nabavke za nabavku i instalaciju fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, angažovana je firma BB Solar iz Podgorice.

U okviru prve dvije faze projekta, koje su realizovane 2012. i 2013. godine, ugrađeno je ukupno 189 fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, za šta je iz budžeta izdvojeno 154.400 eura. Završetak treće faze projekta očekuje se u prvoj polovini ove godine, nakon čegaće ukupan broj ugrađenih fotonaponskih sistema na crnogorskim katunima biti 243.
Dakle, za realizaciju tri faze projekta Solarni katuni iz budžeta je u proteklih 7 godina izdvojeno ukupno skoro 210.000 eura. 

Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2011. godine realizuju projekat Solarni katuni, koji ima za cilj da se što većem broju domaćinstava, koji borave na katunima, omoguće bolji uslovi života i rada kroz zadovoljenje osnovnih potreba za električnom energijom, kao i da se stvore uslovi za povećavanje broja stočara na katunima.

Projekat Solarni katuni predstavlja jedan od pionirskih projekata u oblasti valorizacije značajnog solarnog potencijala u Crnoj Gori i primjer je uspješne međuresorske saradnje i koordinacije u Crnoj Gori. Ugradnjom fotonaponskih solarnih sistema rješavaju se problemi snabdijevanja električnom energijom, što smanjuje potrebu za elektrifikacijom određenih područja, a energija dobijena na ovaj način je besplatna za korisnike objekata.

Projektom se promovišu strateški principi promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i osnovna načela regionalnog razvoja Crne Gore, sa posebnim fokusom na razvoj sjevernog regiona kroz primjenu nisko-karbonskih tehnologija i održivi razvoj poljoprivrede.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE