Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

Саопштење: Кроз трећу фазу „Соларних катуна“ биће уграђено 54 фотонапонских система

Датум објаве 02.01.2018 12:48 | Аутор Министарство економије | Извор: Министарство економије

Испис Штампај страницу


Министарство економије, у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, реализује трећу фазу пројекта Соларни катуни у оквиру које ће бити уграђена 54 фотонапонска система на катунима у Црној Гори.

Реализација треће фазе пројекта, за коју су издвојена буџетска средства у износу од скоро 55.000 еура, је у току. Наведени износ односи се на 70% укупне вриједности пројекта, док је 30% учешће корисника.

За потребе реализације ове фазе пројекта, а у складу са расписаним Јавним позивом за отворени поступак јавне набавке за набавку и инсталацију фотонапонских система на катунима у Црној Гори, ангажована је фирма ББ Солар из Подгорице.

У оквиру прве двије фазе пројекта, које су реализоване 2012. и 2013. године, уграђено је укупно 189 фотонапонских система на катунима у Црној Гори, за шта је из буџета издвојено 154.400 еура. Завршетак треће фазе пројекта очекује се у првој половини ове године, након чегаће укупан број уграђених фотонапонских система на црногорским катунима бити 243.
Дакле, за реализацију три фазе пројекта Соларни катуни из буџета је у протеклих 7 година издвојено укупно скоро 210.000 еура. 

Министарство економије и Министарство пољопривреде и руралног развоја од 2011. године реализују пројекат Соларни катуни, који има за циљ да се што већем броју домаћинстава, који бораве на катунима, омогуће бољи услови живота и рада кроз задовољење основних потреба за електричном енергијом, као и да се створе услови за повећавање броја сточара на катунима.

Пројекат Соларни катуни представља један од пионирских пројеката у области валоризације значајног соларног потенцијала у Црној Гори и примјер је успјешне међуресорске сарадње и координације у Црној Гори. Уградњом фотонапонских соларних система рјешавају се проблеми снабдијевања електричном енергијом, што смањује потребу за електрификацијом одређених подручја, а енергија добијена на овај начин је бесплатна за кориснике објеката.

Пројектом се промовишу стратешки принципи промоције енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и основна начела регионалног развоја Црне Горе, са посебним фокусом на развој сјеверног региона кроз примјену ниско-карбонских технологија и одрживи развој пољопривреде.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ