Мања слова Већа слова РСС

Најаве

12.08.2018

Министарка Дамјановић и директор КЦЦГ на састанку у Цириху са представницима Швајцарске фондације

10.08.2018

Премијер Марковић у идући петак у званичној посјети СР Њемачкој на позив канцеларке Ангеле Меркел

31.07.2018

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић сјутра у званичној посјети Републици Србији

26.07.2018

У петак ИИИ сједница Савјета за конкурентност

26.07.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Материјал са 87. сједнице Владе и конференција за медије након сједнице

26.07.2018

Представљање резултата јавног позива за подршку преради у оквиру великог ИПАРД програма

25.07.2018

У четвртак, 26. јула 87. сједница Владе ЦГ

25.07.2018

Премијер Марковић данас на редовној координацији са руководиоцима инспекцијских органа

24.07.2018

Предсједница Владе Румуније Василика Виорика Данчила у сриједу у званичној посјети Црној Гори

24.07.2018

Потпредсједник Владе Милутин Симовић у радној посјети Андријевици и Беранама

Питајте Владу

Црна Гора и Република Словачка јачаће сарадњу у области културе

Црна Гора и Република Словачка јачаће сарадњу у области културе
Датум објаве 09.02.2018 15:13 | Аутор Министарство културе | Извор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић и амбасадор Републике Словачке у Црној Гори Њ.Е. Роман Хлобен састали су се данас на Цетињу. 

Разговарано је о реализацији пројеката у области културе, на основу Уговора о сарадњи у области културе између Црне Горе и Републике Словачке, потписаног 2011. године.

Саговорници су оцијенили да институције културе двије земље остварују добру сарадњу и у првом реду истакли значај сарадње Црногорске и Словачке кинотеке, које су сарађивале на пројекту израде копије филма Живка Николића, чији се негатив налази у Братислави. 

Предложена је реализација заједничких пројеката на промоцији нематеријалне културне баштине посебно на пољу едукације и организовања радионица на којима би се промовисали традиционални занати. 
Министар Богдановић је истакао и да су црногорске инститиције заинтересоване да са сродним институцијама у Словачкој сарађују и на презентацији руралне архитектуре, цијенећи да Словачка са посебном пажњом баштини руралну архитектуру, те да је на УНЕСЦО Листу свјетске баштине уписан Споменички комплекс руралне архитектуре Влколíнец у Словачкој.

Амбасадор Хлобен је нагласио да је даље унапрјеђивање сарадње у свим областима културно-умјетничког стваралаштва, важно за упознавање двије земље, њихових народа и култура. У том смислу предложио је да министар Богдановић током године посјети Словачку и са министром културе Словачке дефинише приоритетне пројекте сарадње за наредни период. 

Разговарано је и о могућностима за организацију Дана словачке у Црној Гори и предложено да двије стране размотре програме који би могли бити представљени и одаберу датуме за организацију тих догађаја. 

Министар Богдановић је, уважавајући искуства Републике Словачке у коришћењу европских фондова, предложио и јачање сарадање између националних дескова за Креативну Европу и контакт тачака за Европу за грађана на размјени искустава и добрих пракси.