Мања слова Већа слова РСС

Најаве

24.05.2018

Предсједник Владе Душко Марковић отвориће у петак у Пљевљима реконструисани Дом културе

24.05.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 78. сједнице Владе ЦГ у 14:00

24.05.2018

Данас 78. сједница Владе ЦГ

23.05.2018

Министар Дармановић на састанку Савјета министара Јадранско-јонске иницијативе и ЕУСАИР у Италији

22.05.2018

Потпредсједник Владе Милутин Симовић отвориће фабрику за прераду дрвета на Биочу

21.05.2018

Премијер Душко Марковић обратиће се у уторак у Бечићима на отварају Форума То Бе Сецуре

18.05.2018

Предсједник Владе Душко Марковић приређује пријем поводом Дана независности

18.05.2018

Потпредсједник Симовић на првој министарској конференцији поводом Свјетског дана пчела – 20. маја

17.05.2018

Министар Бошковић од 17. до 19. маја на ГЛОБСЕЦ18 форуму у Братислави

17.05.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 77. сједнице Владе ЦГ у 14:30

Питајте Владу

Црна Гора и Република Словачка јачаће сарадњу у области културе

Црна Гора и Република Словачка јачаће сарадњу у области културе
Датум објаве 09.02.2018 15:13 | Аутор Министарство културе | Извор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић и амбасадор Републике Словачке у Црној Гори Њ.Е. Роман Хлобен састали су се данас на Цетињу. 

Разговарано је о реализацији пројеката у области културе, на основу Уговора о сарадњи у области културе између Црне Горе и Републике Словачке, потписаног 2011. године.

Саговорници су оцијенили да институције културе двије земље остварују добру сарадњу и у првом реду истакли значај сарадње Црногорске и Словачке кинотеке, које су сарађивале на пројекту израде копије филма Живка Николића, чији се негатив налази у Братислави. 

Предложена је реализација заједничких пројеката на промоцији нематеријалне културне баштине посебно на пољу едукације и организовања радионица на којима би се промовисали традиционални занати. 
Министар Богдановић је истакао и да су црногорске инститиције заинтересоване да са сродним институцијама у Словачкој сарађују и на презентацији руралне архитектуре, цијенећи да Словачка са посебном пажњом баштини руралну архитектуру, те да је на УНЕСЦО Листу свјетске баштине уписан Споменички комплекс руралне архитектуре Влколíнец у Словачкој.

Амбасадор Хлобен је нагласио да је даље унапрјеђивање сарадње у свим областима културно-умјетничког стваралаштва, важно за упознавање двије земље, њихових народа и култура. У том смислу предложио је да министар Богдановић током године посјети Словачку и са министром културе Словачке дефинише приоритетне пројекте сарадње за наредни период. 

Разговарано је и о могућностима за организацију Дана словачке у Црној Гори и предложено да двије стране размотре програме који би могли бити представљени и одаберу датуме за организацију тих догађаја. 

Министар Богдановић је, уважавајући искуства Републике Словачке у коришћењу европских фондова, предложио и јачање сарадање између националних дескова за Креативну Европу и контакт тачака за Европу за грађана на размјени искустава и добрих пракси.