Мања слова Већа слова РСС

Најаве

16.08.2018

Премијер Душко Марковић у петак увече на свечаном пуштању у рад Хотела Цхеди на Луштици

16.08.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Премијер Марковић сјутра у званичној посјети СР Њемачкој на позив канцеларке Меркел

12.08.2018

Министарка Дамјановић и директор КЦЦГ на састанку у Цириху са представницима Швајцарске фондације

10.08.2018

Премијер Марковић у идући петак у званичној посјети СР Њемачкој на позив канцеларке Ангеле Меркел

31.07.2018

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић сјутра у званичној посјети Републици Србији

26.07.2018

У петак ИИИ сједница Савјета за конкурентност

26.07.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Материјал са 87. сједнице Владе и конференција за медије након сједнице

26.07.2018

Представљање резултата јавног позива за подршку преради у оквиру великог ИПАРД програма

25.07.2018

У четвртак, 26. јула 87. сједница Владе ЦГ

25.07.2018

Премијер Марковић данас на редовној координацији са руководиоцима инспекцијских органа

Питајте Владу

Министарство јавне управе препознало стварне потребе локалних самоуправа

Министарство јавне управе препознало стварне потребе локалних самоуправа
Датум објаве 09.02.2018 14:59 | Аутор МЈУ

Испис Штампај страницу


МЈУ 

Министарство јавне управе у досадашњим активностима створило је добре претпоставке за имплементацију активности у области реформе јавне управе, те препознало стварне потребе локалних самоуправа - оцјена је са данашњег састанка Министарства јавне управе са предсједницима општина, главним администраторима и секретарима секретаријата локалних самоуправа сјеверних општина, који је организован у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе.

Учесници састанка су се сагласили да су кроз нова рјешења у Закону о локалној самоуправи и мјере из Акционог Плана за реформу јавне управе 2018-2020. године идентификоване кључни кораци неопходни за даљи развој локалних самоуправа. На састанку је истакнуто да је јачање партнерског односа Министарства јавне управе, Заједнице општина и локалних самоуправа основа за будуће реформске активности у областима које се односе на локалну самоуправу.

Састанку су присуствовали Горан Јоветић, државни секретар у Министарству јавне управе, Јадранка Вукчевић, генерална директорка за локалну самоуправу и Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина.

Горан Јоветић је истакао да је Акционим планом за реформу јавне управе 2018-2020., предвиђено 10 активности у оквиру система локалне самоуправе које ће се спроводити кроз 25 конкретних мјера за постизање циљева. „У том правцу, бићемо фокусирани на реализацију најзахтјевнијих и кључних активности које се односе на План оптимизације запослених у јавном сектору и изградњу Оне Стоп Говернмент система, које захтијевају пуну посвећеност локалних самоуправа, али и свих осталих дјелова система“, казао је Јоветић.

Јадранка Вукчевић је, говорећи о новом Закону о локалној самоуправу, истакла је да је примјена досадашњих законских рјешења указала на потребу за даљим унапређењем функционисања система локалне самоуправе, чији је основни задатак пружање квалитетних услуга и стратешког планирања локалног економског развоја и обезбјеђења услова за бољи животни стандард грађана. “У циљу ефикаснијег функционисања система локалне самоуправе, првенствено су унапријеђена законска рјешења која се односе на ефикаснији рад скупштине општине и обезбјеђење остваривања уставног права грађана на локалну самоуправу“, истакла је Вукчевић.

Генерални секретар Заједнице општина, Рефик Бојаџић, је истакао одличну сарадњу и партнерски однос са Министарством јавне управе током припреме Закона о локалној самоуправи и Акционог плана 2018-2020. Он је казао да су по први пут препознате стварне потребе локалних самоуправа, те да је оснивање посебног ресора за координацију реформе јавне управе представља кључни корак у јачању система локалних самоуправа. Он је указао на важну улогу Заједнице општина у предстојећем процесу оптимизације броја запослених, те да је неопходно да све локалне самоуправе квалитетно обаве свој дио посла како би процес довео до кључног циља оптимизације, а то је ефиксна и сервисно орјентисана управа.

Фотографије:Радио Бијело Поље, аутори Владимир Јелић, Дарко Браич.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ