Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarstvo javne uprave prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava

Ministarstvo javne uprave prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava
Datum objave 09.02.2018 14:59 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU 

Ministarstvo javne uprave u dosadašnjim aktivnostima stvorilo je dobre pretpostavke za implementaciju aktivnosti u oblasti reforme javne uprave, te prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava - ocjena je sa današnjeg sastanka Ministarstva javne uprave sa predsjednicima opština, glavnim administratorima i sekretarima sekretarijata lokalnih samouprava sjevernih opština, koji je organizovan u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

Učesnici sastanka su se saglasili da su kroz nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi i mjere iz Akcionog Plana za reformu javne uprave 2018-2020. godine identifikovane ključni koraci neophodni za dalji razvoj lokalnih samouprava. Na sastanku je istaknuto da je jačanje partnerskog odnosa Ministarstva javne uprave, Zajednice opština i lokalnih samouprava osnova za buduće reformske aktivnosti u oblastima koje se odnose na lokalnu samoupravu.

Sastanku su prisustvovali Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, generalna direktorka za lokalnu samoupravu i Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština.

Goran Jovetić je istakao da je Akcionim planom za reformu javne uprave 2018-2020., predviđeno 10 aktivnosti u okviru sistema lokalne samouprave koje će se sprovoditi kroz 25 konkretnih mjera za postizanje ciljeva. „U tom pravcu, bićemo fokusirani na realizaciju najzahtjevnijih i ključnih aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i izgradnju One Stop Government sistema, koje zahtijevaju punu posvećenost lokalnih samouprava, ali i svih ostalih djelova sistema“, kazao je Jovetić.

Jadranka Vukčević je, govoreći o novom Zakonu o lokalnoj samoupravu, istakla je da je primjena dosadašnjih zakonskih rješenja ukazala na potrebu za daljim unapređenjem funkcionisanja sistema lokalne samouprave, čiji je osnovni zadatak pružanje kvalitetnih usluga i strateškog planiranja lokalnog ekonomskog razvoja i obezbjeđenja uslova za bolji životni standard građana. “U cilju efikasnijeg funkcionisanja sistema lokalne samouprave, prvenstveno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na efikasniji rad skupštine opštine i obezbjeđenje ostvarivanja ustavnog prava građana na lokalnu samoupravu“, istakla je Vukčević.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić, je istakao odličnu saradnju i partnerski odnos sa Ministarstvom javne uprave tokom pripreme Zakona o lokalnoj samoupravi i Akcionog plana 2018-2020. On je kazao da su po prvi put prepoznate stvarne potrebe lokalnih samouprava, te da je osnivanje posebnog resora za koordinaciju reforme javne uprave predstavlja ključni korak u jačanju sistema lokalnih samouprava. On je ukazao na važnu ulogu Zajednice opština u predstojećem procesu optimizacije broja zaposlenih, te da je neophodno da sve lokalne samouprave kvalitetno obave svoj dio posla kako bi proces doveo do ključnog cilja optimizacije, a to je efiksna i servisno orjentisana uprava.

Fotografije:Radio Bijelo Polje, autori Vladimir Jelić, Darko Braič.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE