Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Novi pozivi za pristup JRC Istraživačkoj infrastrukturi

Novi pozivi za pristup JRC Istraživačkoj infrastrukturi
Datum objave 13.02.2018 10:51 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Udruženi istraživački centar (JRC), jedan od generalnih direktorata Evropske komisije, otvorio je svoje laboratorije i postrojenja za lica koje rade u akademskim i naučnoistraživačkimistraživačkim ustanovama, privredi, posebno malim i srednjih preduzećima, i generalno za javni i privatni sektor. Crnogorski istraživači i naučnici mogu imati pristup ne-nuklearnim laboratorijama.

Cilj inicijative je unapređivanje razmjene naučnih znanja, snaženje konkurentnosti, prevazilaženje jaza između istraživanja i privrede i omogućavanje treninga radi jačanja kapaciteta.

U pilot fazi, koja obuhvata period 2017-2018, biće otvorene 3 laboratorije u Ispri (Italija) čija infrastruktura je prilagođena gostujućim naučnicima, a pristup će biti omogućen putem otvorenih poziva, a u oblastima bezbijednosti i nanotehnologija.

Pristup je omogućen:
• Ne-nuklearinim laboratorijama – za istraživače i naučnike iz zemalja članica EU, zemalja kandidata i zemalja pridruženih EU programu za istraživanja i inovacije H2020; i
• Nuklearnim laboratorijama - za istraživače i naučnike iz zemalja članica EU, zemalja kandidata (uz uslov postojanja posebnog ugovora ili odluke) i zemalja pridruženih EURATOM istraživačkom programu.

U tom smislu, crnogorski istraživači, naučnici i predstavnici privrednog sektora mogu koristiti prvu mogućnost, odnosno pristup ne-nuklearnim laboratorijama i postrojenjima.

Postoje dva pristupa JRC infrastrukturi:
• Na osnovu naučne i društveno-ekonomske relevantnosti predloženog projekta. Ovaj dio se odnosi na univerzitete, naučnoistraživačke ustanove i mala i srednja preduzeća, a za oblasti istraživanja koja su kompatibilna sa EU i JRC strateškim prioritetima u oblasti standardizacije, integracije i kohezije, održivog razvoja i konkurentnosti. U ovoj vrsti projekata naplaćuju se samo dodatni troškovi korišćenja infrastrukture.
• Na osnovu tržišne relevantnosti predloženog projekta, a namijenjen je isključivo privrednom i neprofitnom sektoru. Zainteresovani su obavezi da samostalno snose sve troškove pristupa infrastrukturi.

Novi poziv za pristup Laboratoriji za Nanobiotehnologiju

Laboratorija za nanobiotehnologiju u Ispri (Italija) ima najsavremeniju opremu neophodnu za istraživanja u oblastima nanomaterijala, nanomedicine, naprednih materijala i njihove interakcije sa biološkim sistemima, kao i detekcije, identifikacije i karakterizacije nanomaterijala u prehrambenim i potrošačkim proizvodima.

Više o ovom laboratoriji možete pogledati na sljedećoj web stranici: https://ec.europa.eu/jrc/en/research-facility/nanobiotechnology-laboratory

Prioritetne teme:
Karakterizacija nanomaterijala uključujući interakciju sa biološkim sistemima;
Detekcija nanomaterijala u kompleksnim matricama;
Površinska hemijska analiza mikro i nanomaterijala, Modifikacija površine i nanofabrikacija i Karakterizacija platforme biosenzora; i
Ćelijske kulture adherentnih ćelija, Studije biokompatibilnosti materijala i In vitro testovi za procjenu genotoksičnosti i citotoksičnosti nanomaterijala.

Uslovi za prijavljivanje (za Crnu Goru):
Da je ustanova nosilac iz zemlje pridružene EU programu za istraživanja i inovacije H2020;
Da je ustanova nosilac iz akademskog, naučnoistraživačkog i javnog sektora ili sektora malih i srednjih preduzeća.
Usklađenost sa etičkim EU pravilima, posebno sa članom 19. EU Uredbe br. 1291/2013.
Da je formular sa projektnim prijedlogom ispunjen u skladu sa instrukcijama i potpun.

Panel eksperata „Odbor za izbor korisnika“ ocjenjuje izvrsnost, originalnost i tehničku izvodljivost projektne prijave, a na osnovu sljedećih kriterijuma:
Naučna implementacija;
Pristup MSP i novi korisnici;
Strateška relevantnost za JRC; i
Strateška važnost za EU.

Poziv je otvoren do 13. aprila 2018. godine.

Više detalja o ovom pozivu, relevatnoj projektnoj dokumentaciji možete pogledati na sljedećoj web stranici: https://ec.europa.eu/jrc/en/research-facility/open-access/calls/relevance/2018-1-RD-NanoBiotech

Za dodatna pojašnjenja možete se obratiti Nacionalnoj kontakt osobi za JRC, Marijeti Barjaktarović Lanzardi, na broj telefona 020/405-315 i/ili e-mail adresu: marijeta.barjaktarovic@mna.gov.me