Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Vlada Japana donirala 218. 000 eura

Vlada Japana donirala 218. 000 eura
Datum objave 07.03.2018 16:15 | Autor PR služba Ministaratva prosvjete | Izvor: Ministarstvo prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Otpravnik poslova ambasade Japana, Masahiro Suga, direktor JU SSŠ u Bijelom Polju Semir Balić, direktorica Opšte bolnice u Bijelom Polju dr Biserka Bulatović i izvršni direktor Nevladinog udruženja Savez Slijepih Crne Gore Goran Macanović, potpisali su danas u prostorijama Ministarstva prosvjete ugovore za donaciju stručne obrazovne, medicinske i Brajeve opreme, ukupne vrijednosti 218.497 eura.

Donacija je dio japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

Nakon potpisivanja ugovora obratili su se otpravnik poslova ambasade Japana Masahiro Suga, državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, kao i potpisnici ugovora.

U obraćanju, gospodin Suga je podsjetio da je od 1998. godine ukupno 43 POPOS projekata realizovano u Crnoj Gori, te uključujući ove grantove, ukupan iznos opredijeljen za ove svrhe iznosi oko 2,9 miliona eura.

On je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti Vlade Japana da pruži podršku Crnoj Gori, a naročito Sjeveru i dodao da se nada da će donirana oprema za školu, bolnicu i Savez slijepih umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta njihovog rada.
PR služba Ministarstva prosvjete

Državni sekretar Aleksandar Mitrović je u ime Ministarstva prosvjete zahvalio Ambasadi i Vladi Japana na dugogodišnjoj podršci reformskim aktivnostima na polju obrazovanja kroz ulaganje u renoviranje školskih objekata širom Crne Gore i njihovo opremanje.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete nastoji da stvori što bolje uslove i osigura kvalitetno obrazovaje mladih ljudi koji će znati da cijene vrijednost demokratskog građanskog društva, u cilju što bržeg uključenja u porodicu ekonomski razvijenih evropskih država.

„Posebno nas raduje što su naši napori prepoznati i od strane donatora, naročito Vlade Japana, koji podržavaju naše napore da se kroz ovakve inicijative dodatno poboljša atmosfera u školama“, zaključio je Mitrović.

Direktor JU SSŠ Bijelo Polje Semir Balić zahvalio je Vladi i narodu Japana na značajnoj donaciji vrijednosti 80,960 evra za nabavku opreme za kabinete u kojima se izvodi nastava iz mašinstva i obrade metala, kao i iz oblasti poljoprivrede. On je zaključio da će donirana oprema unaprijediti kvalitet nastave, a samim tim uspjehe i postignuća učenika.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović i direktorica Opšte bolnice u Bijelom Polju dr Biserka Bulatović naglasili su da će ambulantno vozilo i oprema dobijena donacijom vrijednom 56,989 eura podići kvalitet zdravstvenih usluga u Bijelom Polju.

Izvršni direktor Nevladinog udruženja Savez Slijepih Crne Gore Goran Macanović je takođe zahvalio na donaciji vrijednoj 80,385 eura istakavši da će oprema za korišćenje Brajevog pisma omogućiti osobama sa oštećenjem vida korišćenje računara, čime će doprinijeti njihovom lakšem pristupu informacijama.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana obezbjeđuje finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprinijeti društveno - ekonomskom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

PR sužba Ministarstva prosvjete