Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predstavljen program “Kulturne rute Savjeta Evrope"

Predstavljen program “Kulturne rute Savjeta Evrope"
Datum objave 14.03.2018 14:53 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Predstavljanje programa “Kulturne rute Savjeta Evrope" održano je juče u Podgorici. Na otvaranju je govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kulturne rute su predstavili: Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Vladan Đuričković, Vladan Đuričković, “13. jul Plantaže” i Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković istakao je da je održivost turističkog razvoja jedna od prioriteta kulturnih, ali i drugih sektorskih politika, te da u tom kontekstu, kulturni turizma doprinosi održivom planiranju i upravljanju prostorom. Dajković je podsjetio da barometar WTO pokazuje da su u periodu od januara do oktobra 2017. godine destinacije širom svijeta ugostile 1.1 biliona međunarodnih tursta, što je za 7% više u odnosu na uporedni period prošle godine. Istakao je da je širom Evrope 12 miliona ljudi zaposleno u turizmu, te da ova industrija generiše zaradu od 356 milijardi eura na godišnjem nivou.

Direktor Evropskog instituta za kulture rute Stefano Dominioni predstavio je program Kulturnih ruta Savjeta Evrope koji datira iz 1987. godine i podsjetio da u Evropi, ali i šire, postoji 31 ruta sertifikovana kroz ovaj Program. Izdvojio je segment Deklaracije komiteta ministara Savjeta Evrope sa 30 godišnjice Programa u kojem je istaknuto da „kulturne rute u kontinuitetu predstavljaju inspiraciju za jedinstvenu Evropu, zasnovanu na dubljem poznavanju različitosti, poštovanju prema drugima, odbrani slobode i solidarnosti.“ Dominioni je podržao inicijativu Crne Gore za uključenjem u kulturne rute vina i maslinovog drveta, ocijenivši da država ima veliki potencijal na ovim poljima, te pozdravio inicijativu Ministarstva kulture za uključenje lokaliteta Lipci u Kotoru u kulturnu rutu praistorijske umjetnosti.

Emanuela Panke iz rute vina, govorila je o vinskom pejzažu kao kulturnom nasljeđu i alatu za razvoj turizma, istakavši da mreža vinskih puteva Inter Vitis ujedinjuje različite oblasti, od Kavkaza i Balkana, preko Grčke i Crnog mora. Predstavila je program Inter Vitisa za 2018. godinu i ukazala na značaj dubljeg uključivanja kompanije „13 jul Plantaže“ u realizaciju aktivnosti koje zajednički mogu biti planirane na transnacionalnom nivou.

Vladan Đuričković iz Sektora za vinski turizam „13. Jul Plantaže“ prezentovao je aktivnosti kompanije na polju promocije vinskog turizma u Crnoj Gori i predstavio kapitalni projekat „Vinsko selo“, koji će obogatiti i osavremeniti turistiku ponudu Crmnice, ali i regiona Skadarskog jezera.

Prisutnima se obratila i Olga Mezeridou koja je pozdravila zainteresovanog Udruženja maslinara iz Bara za uključivanje u kulturnu rutu maslinovog drveta, ocjenivši da isto doprinosi interkulturalnom dijalogu i održivom razvoju u maslinjacima. Mezeridou je podsjetila da je ruta maslinovog drveta uspostavljena 1998. godine, te da je glavni cilj inicijative prenošenje poruke o značaju maslinjaka kao segmenta kulturne baštine koji doprinosi komunikaciji, mirnom suživotu i saradnji.

Predstavljena je i Mreža univerziteta koji se bave istraživanjima kulturnih ruta, a čiji rad koordinira Evropski institut za kulturne rute. Tom prilikom rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, potpisali su pismo namjere, kojim je izražen interes za uključivanje u navedenu mrežu, a sa ciljem promovisanja i podsticanja istraživanja iz oblasti kulturnog turizma.

Inicijativa Kulturne rute Savjeta Evrope uspostavljena je 1987. godine sa ciljem jačanja saradnje u oblasti kulturnog turizma. Održivi razvoj, socijalna kohezija, značaj evropskog jedinstva, istorije i kulture i otkrivanje manje poznatih destinacija kroz turističku promociju, glavne su ideje ovog programa. Crna Gora se 2011. godine pridružila Proširenom parcijalnom sporazumu (EPA) programa Kulturne rute, što je omogućilo nacionalnim institucijama i organizacijama da se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope uključe u ovaj program.