Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Poljoprivrednim proizvođačima sa Cetinja predstavljen IPARD javni poziv

Poljoprivrednim proizvođačima sa Cetinja predstavljen IPARD javni poziv
Datum objave 14.03.2018 18:22 | Autor MPRR | Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


MPRRPrvi IPARD javni poziv za korišćenje sredstava bespovratne podrške predstavljen je poljoprivrednim proizvođačima sa područja Prijestonice Cetinje.

Predstavnici ministarstva su zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima predstavili poziv i objasnili procedure za prijavljivanje na javni poziv. Poljoprivredni proizvođači su upoznati da mogu da konkurišu sa projektima za izgradnju i rekonstrukciju objekata, kupovinu opreme i mehanizacije, podizanje vinograda, voćnjaka, uređenje infrastrukture na gazdinstvima itd. Poljoprivredni proizvođači su informisani da je prihvatljiv iznos troškova od 10.000€ do 500.000€ a da podrška iznosi od 50% do čak 70% prihvatljivih troškova.

Poljoprivredni proizvođači iz Prijestonice su najviše bili zainteresovani za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, rješavanje pitanja stajnjaka, podizanje vinograda i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje. Predstavnici ministarsva su objasnili prisutnim koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje je mogu pribaviti.

Poljoprivrednicima su pojašnjeni početni kriterijumi koje moraju ispuniti a posebno u sektoru stočarstva i proizvodnje mlijeka kao i za vinogradare gdje je početni uslov 0,5 ha pod vinovom lozom.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja