Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Održana radionica o finansijskim pitanjima u H2020

Održana radionica o finansijskim pitanjima u H2020
Datum objave 16.04.2018 08:55 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

U petak, 13. aprila, u organizaciji Ministarstva nauke održana je Radionica o finansijskim i administrativnim pitanjima u programu Horizont 2020, namijenjena računovođama i finansijskim i administrativnim menadžerima tekućih i budućih projekata iz ovog EU programa.

Neke od tema koje je radionica pokrila su bile: usklađenost i dodatni zahtjevi H2020 pravila u odnosu na standardne računovodstvene prakse; predfinansiranje i periodične uplate tranši projektnih sredstava, odnosi partnera i koordinatora projekta, prihtavljivi i neprihvatljivi troškovi, metode obračuna ličnih troškova prilikom pripreme projekta, vođenje evidencije o njima tokom realizacije i izvještavanje u finansijskim iskazima, različite kategorije osoblja na projektu, dobro upravljenje troškovima za putovanja, opremu, ostalim troškovima i indirektnim troškovima – pravila, pravdanje troškova, potrebna evidencija, monitoring troškova u odnosu na plan budžeta itd.

Na radionici je uzelo učešća preko trideset predstavnika univerziteta i drugih organizacija, koji su sa pažnjom ispratili prezentacije i uključili se brojnim pitanjima i iznošenjem dilema u diskusiju. Jedna od važnijih poruka i zaključaka događaja bio je potreba za unapređenjem finansijskog upravljanja na univerzitetima, koje bi pomoglo da projekti postanu izvor dodatnih prihoda i finansijskog jačanja institucije a ne samo pojedinačnih timova. To je praksa koja postoji na svim razvijenim univerzitetima u Evropi i tek njenim usvajanjem moguće je kreirati podsticajan ambijent u kojem će i timovi i institucije biti zainteresovani za dobijanje što više projekata iz EU fondova.

Voditeljka radinice je bila Marina Matović iz Centra za promociju nauke u Beogradu, finansijska savjetnica za međunarodne projekte i članica COST akcije Bestprac, putem koje se umrežavaju i razmjenjuju znanja finansijski i administrativni menadžeri iz brojnih organizacija u Evropi. Crna Gora je takođe uključena u ovu COST akciju http://www.bestprac.eu/home/.