Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

SAOPŠTENJE: U Prvom pozivu 30 miliona eura za projekte Crne Gore, Albanije i Italije

SAOPŠTENJE: U Prvom pozivu 30 miliona eura za projekte Crne Gore, Albanije i Italije
Datum objave 17.04.2018 14:53 | Autor MEP | Izvor: Ministarstvo evropskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je danas svečanom ceremonijom obilježen početak ugovaranja projekata izabranih u okviru Prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru  za period 2014-2020, kroz koji će biti opredijeljeno oko 30 miliona eura od 93 miliona eura, koliko iznosi ukupan budžet Programa.

MEPCilj ovog trilateralnog Programa, koji kofinansiraju Evropski fond za regionalni razvoj i Instrument pretpristupne podrške (IPA) Evropske unije, je podrška društvenom i ekonomskom razvoju i prosperitetu programske oblasti kroz intervencije u oblasti poslovanja malih i srednjih preduzeća, održivog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine, zaštite životne sredine i prevencije rizika, kao i unapređenja mobilnosti i saobraćajne strukture.

„Uvjerena sam da će 30 projekata koje ćemo podržati kroz Prvi poziv, vrijednosti 30.4 miliona eura, a čiji početak sprovođenja promovišemo danas, učiniti da postignemo konkretne i vidljive rezultate u sve tri države, uspostavimo trajna i stabilna partnerstva i na taj način opravdamo povjerenje Evropske unije u trilateralni model saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije“, rekla je generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović.

Ona je istakla da je Crna Gora, iako najmanja država učesnica, uspjela da odgovori na zahtjeve Italije i Albanije u smislu uspostavljanja pouzdanih i jakih partnerstava i prepoznavanju zajedničkih razvojnih prioriteta i potreba, a da crnogorski partneri čine skoro trećinu partnerske strukture odobrenih projekata, za čije će aktivnosti kroz Prvi poziv biti opredijeljeno oko 8,2 miliona eura.

„Želim posebno istaći i to da su crnogorske organizacije i institucije vodeći partneri u 5 podržanih projekata, što je za nas veliki uspjeh i pokazatelj da smo spremniji da odgovorno i efikasno upravljamo sredstvima Unije“, rekla je Glišević Đurović.

MEPIstakla je neke od rezultata i poručila je da će sprovođenjem projekata, između ostalog, biti poboljšane međujadranske saobraćajne usluge, kroz uspostavljanje novih vazdušnih veza između Podgorice, Barija, Brindizija i Tirane, kao i pomorskih veza između luka Taranto, Bar, Kotor i Drač. Takođe, radiće se na uspostavljanju regionalnog centra i usaglašavanju i integraciji nacionalnih planova za upravljanje rizicima u slučajevima poplava i klizišta. Uspostaviće se i zajedničke laboratorije za razmjenu ideja i inovacija u oblasti poljoprivrede, koje će olakšati saradnju malih i srednjih preduzeća i naučne zajednice, i podržati razmjenu inovativnih načina poslovanja između Italije, Albanije i Crne Gore, dok će se čak 12 projekata će se baviti unapređenjem turističke ponude u programskom području.

Predstavnica Evropske komisije Simona Pohlova, podsjetila je na nedavno usvojen dokument EK kojim se snaži evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ističući da Program doprinosi ostvarenju ciljeva iz tog dokumenta i snaži perspektivu proširenja za Crnu Goru i Albaniju. „EK trenutno razmišlja o aktivnostima u budućnosti. Intenzivno diskutujemo o tome kako će evropska kohezijska politika izgledati nakon perioda 2020. Ovo je prilika da se kroz Program pokaže da se može doći do kvalitetnih rezultata. Od izuzetne je važnosti pokazati da Program nije samo način za trošenje sredstava EU, već da realizacija projekata može doprinijeti značajnim promjenama u ovom regionu“, navela je Pohlova.

Ambasador Italije u Podgorici Luka Zelioli, rekao je da ovaj program pokriva važne oblasti, ističući važnost održivog turizma i zaštite životne sredine, koje su važne kako za Italiju, tako i za Crnu Goru i Albaniju.

Savjetnica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Genola Velo, istakla je da će projekti u okviru Programa unaprijediti stratešku prekograničnu saradnju, donijeti opipljive rezultate za građane sve tri zemlje i omogućiti bolje, zdravije i konkurentnije društvo. Ocijenila je da je dodatna vrijednost Programa razmjena iskustava između korisnika projekata i dijeljenje evropskog načina razmišljanja između EU i zemalja koje nisu članice.

Šef upravljačkog tijela Programa Domeniko Laforđa, smatra da su održivost i saradnja od presudne važnosti za uspjeh i pozitivne ishode. On je podsjetio da EK trenutno izrađuje predloge za programski period 2021-2027. „Bićemo dio ovog procesa samo ako pokažemo da je naš program efikasan i efektivan i da predstavlja realnu i veću dodatnu vrijednost za sve teritorije koje u njemu učestvuju“.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA