Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović i ambasador Zelioli razgovarali o daljoj saradnji u oblasti kulture

Ministar Bogdanović i ambasador Zelioli razgovarali o daljoj saradnji u oblasti kulture
Datum objave 16.05.2018 14:43 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, razgovarali su danas na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije države i mogućnostima za njeno osnaživanje u narednom periodu.

Sagovornici su istakli značaj brojnih projekata koje institucije iz Crne Gore i Republike Italije zajednički sprovode u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i zaštite kulturne baštine.

Posebno je naglašen projekat istraživanja arheološkog lokaliteta Duklja koji istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije- CNR. Ministar Bogdanović je apostrofirao važnost podrške CNR-a u ovom projektu i mogućnost da se ova institucija uključi u istraživanja na drugim arheološkim lokalitetima na teritoriji Crne Gore, poput Svača ili Crvene Stijene.

Bilo je riječi o nominacijama za UNESCO listu svjetske baštine pri čemu je ambasador Zelioli istakao da iskustva Republike Italije u ovoj oblasti mogu biti od pomoći Crnoj Gori.

Ministar Bogdanović i Ambasador Zelioli su potvrdili važnost saradnje u okviru IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, u okviru kojeg se ostvaruje uspješna saradnja sa institucijama iz Regije Pulja, a sa kojima će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko projekata u oblasti kulture.

Zaključeno je da je direktna razmjena dobrih praksi neophodna za dalje unaprjeđenje saradnje i dogovoreno da će se u narednom periodu raditi na intenziviranju direktne saradnje između institucija i pojedinaca koje djeluju u oblasti kulture.