Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Saopštenje: Obilježen Svjetski dan telekomunikacija: U spektar, infrastrukturu i mreže za dvije godine uloženo blizu 200 miliona

Saopštenje: Obilježen Svjetski dan telekomunikacija: U spektar, infrastrukturu i mreže za dvije godine uloženo blizu 200 miliona
Datum objave 17.05.2018 14:01 | Autor Ministarstvo ekonomije | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Danas u Crnoj Gori možemo biti zadovoljni dinamikom razvoja sektora telekomunikacija, posebno u posljednje dvije godine kada su ukupne investicije u spektar, infrastrukturu i mreže iznosile oko 200 miliona eura, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić.

Ministarstvo ekonomijeSrzentić je danas u prostorijama Saveza radio-amatera otvorio izložbu učila i edukativnih kompleta iz oblasti telekomunikacija, mikro-elektronike, robotike i informatike, koja je organizovana povodom obilježavanja 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

„U roku od samo dvije godine od dodjele spektra, 97% - 98% stanovništva je pokriveno mrežom četvrte generacije mobilne telefonije. Takođe smo zadovoljni činjenicom da danas 3 od 4 domaćinstva u Crnoj Gori koriste fiksni širokopojasni internet“, kazao je Srzentić.

Prema njegovim riječima, cilj je da u dogledno vrijeme svako domaćinstvo u Crnoj Gori ima kvalitetan širokopojasni pristup internetu.

„Iza digitalne transformacije i informacionog društva moraju postojati jaka i moćna infastruktura i telekomunikacione mreže. Danas, kada se suočavamo sa globalnom konkurencijom na svim poljima, brzi internet je nužni preduslov da kao pojedinci i kao društvo dobijemo šansu da budemo konkurentni.“, kazao je Srzentić.

On je podsjetio da je nekada cilj obilježavanja ovog dana bio da se podigne svijest o korišćenju telekomunikacionih i informacionih tehnologija i njihovom značaju za razvoj društva.

„Danas, kada je digitalna era učinila svoje i kada se svi svakodnevno susrećemo sa informacionim tehnologijama u svim uređajima sa kojima imamo dodir u životu i radu, smatram da nije potrebno nikome posebno objašnjavati značaj informacionih tehnologija i digitalizacije. To i jeste svrha tehnologije – da omogući bolji i lakši život, da omogući da svoje obaveze izvršavamo bolje i efikasnije i da štedimo na dva, danas vrlo značajna resursa, a to su vrijeme i novac“, kazao je Srzentić.

Predsjednik Saveza radio-amatera Obrad Stanišić kazao je da se u ovoj godini obilježava 70 godina od formiranja prvog Radio-kluba u Crnoj Gori – Radio-kluba Titograd, što je ujedno i jubilej Radio-amatera Crne Gore.
„Savez radio amatera je u posljednjim godinama stao na svoje noge. Svake godine u svakoj crnogorskoj opštini se pojavi po jedan novi, rekao bih stari, radio-klub. Vrata Saveza radio amatera su širom otvorena za sve one koji žele da djeluju u okviru Saveza radio-amatera Crne Gore“, kazao je Stanišić.

Savez radio-amatera organizovao je jednomjesečnu manifestaciju „Mjesec telekomunikacija - Dani otvorenih vrata“ koja traje od Svjetskog dana radio-amatera, 18. aprila do Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, 17. maja, a obilježena je nizom aktivnosti koje na primjeren, a mladima interesantan način promovišu telekomunikacione i informacione tehnologije i uopšte nauku i moderno informaciono društvo.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se povodom potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, kao i ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 1969.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE