Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Radunović na otvaranju Osme Regionalne IPA konferencija iz oblasti javnih nabavki: Efikasan sistem javnih nabavki doprinosi uspostavljanju održivih i stabilnih javnih finansija

Ministar Radunović na otvaranju Osme Regionalne IPA konferencija iz oblasti javnih nabavki: Efikasan sistem javnih nabavki doprinosi uspostavljanju održivih i stabilnih javnih finansija
Datum objave 13.06.2018 12:40 | Autor Ministarstvo finansija | Izvor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija Darko Radunović je otvorio Osmu Regionalnu IPA konferenciju iz oblasti javnih nabavki, koja se u organizaciji Uprave za javne nabavke i SIGMA-e (Podrška unapređenju sistema državne uprave u zemljama Istočne i Centralne Evrope) održava danas i sjutra u hotelu Splendid u Bečićima.

Ministar  je ukazao da su u prethodnom periodu aktivnosti Ministarstva finansija bile dominantno usmjerene na pripremu strategijskih dokumenata kojima su utvrđeni ciljevi i smjernice politika, čija implementacija treba da doprinese da sistem javnih finansija bude održiv, čime se doprinosi i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u zemlji. Pored seta fiskalnih mjera kojima će u periodu do 2020. godine nastojati da stabilizuju javne finansije i dovedu budžet u stanje ravnoteže i potom suficita, posebna pažnja se posvećuje oblastima koje dominantno doprinose smanjenju javnih izdataka.

Oblast javnih nabavke, kako je ministar naglasio,  ima višestruku važnost u jednoj ekonomiji. Sa aspekta države i budžeta, efikasna implementacija standarda u javnim nabavkama omogućava uštede i troškovnu efikasnost, što daje doprinos uspostavljanju održivih i stabilnih javnih finansija. Sa aspekta privrede i biznisa, efikasan sistem javnih nabavki smanjuje administrativne i transakcione troškove učesnicima u postupcima i time doprinosi intenzivnijoj ekonomskoj aktivnosti u zemlji.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je jedna od tema konferencije posvećena elektronskim javnim nabavkama, koje, kako je pojasnio, omogućuju transparentniji i konkurentniji proces javnih nabavki i značajno doprinose smanjenju troškova. “U ovom kontekstu očekujem da će i Crna Gora uskoro moći da se pohvali uspostavljanjem ovakvog e-servisa. Vjerujem da ćemo sa novim zakonskim rješenjem biti korak bliže modernim standardima u ovoj oblasti”- poručio je ministar Radunović.

Zahvaljujući predstavnicima SIGMA-e i Evropske komisije na podršci našoj zemlji u reformama oblasti javnih nabavki, ministar je istakao da je konferencija dobra prilika za  razmjenu informacija i umrežavanje centralnih institucija za javne nabavke iz zemalja koisnica IPA-e iz regiona i šire.

U nastavku konferencije, panelisti će diskutovati na teme ključnih prioriteta za razvoj okvira održivog sistema javnih nabavki, profesionalizacije i racionalizacije procesa javnih nabavki kroz praktične primjere iz SIGMA dokumenata, izgradnje kapaciteta centralizovanih nabavki i mogućnosti i izazova u sistemu elektronskih nabavki.

Konferencija je okupila visoke zvaničnike iz zemalja SIGMA IPA partnera koji su odgovorni za kreiranje i implementaciju reformi u javnim nabavkama, DG GROW EK (Generalni direktorat za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP) i pojedinih nacionalnih eksperata iz zemalja članica EU, kao i predstavnike  međunarodnih donatora koji su aktivni u regionu (EBRD, EIB, Svjetska banka).


PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA