Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju
Datum objave 04.08.2018 09:52 | Autor mku | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Sinoć je u Ulcinju, na Pristanu, otvoren 18. Sajam knjiga, koji će u narednih nekoliko dana okupiti oko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona.

 

Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku, direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka, direktorica Instituta za promociju knjige iz Tirane Irena Toči i poznati albanski pisac Namik Dokle.

 

Ministar Bogdanović je u svom obračanju istakao: „Već 18 godina ulcinjski sajam knjiga spaja brojne izdavače, pisce i čitaoce, donoseći jednu novu dimenziju regionalnom uvezivanju i saradnji. To je svojevrsni nastavak kulturnih prožimanja koja su na ovim obalama ostavila neoborive dokaze o plodotvornom susretu različitosti, o onome čime se i danas prpeoznaju Ulcinj i Crna Gora. Na takvim temiljima postavljena je i jedna ovakva svjetkovina knjige, koja može poslužiti kao model za učvršćivanje odnosa među susjedima, čija su istorijska iskustva obilježena sličnim izazovima, a znamo da se uz jedno takvo civilizacijsko dostignuće kakvo je knjiga, svaki izazov lakše rješava.”


mku


„Kako živimo u vremenu koje traži intenzivan i stalni dijalog među kulturama, istorijsko i savremeno iskustvo Ulcinja, njegov geografski položaj, duga tradicija skladnog raznoglasja, jesu ono što predstavlja izuzetan preduslov konkretnim aktivnostima u međukulturnoj saradnji. Da su neke od njih već pokrenute, vidi se iz podataka koji  pokazuju da je upravo u posljednjih desetak godina ostvarena intenzivna saradnja između crnogorskih i albanskih književnika, što je rezultiralo i porastom prevedenih crnogorskih književnih djela na albanski, kao i albanskih na crnogorski,“ dodao je Ministar.


mku


“Ovo je najznačajnija kulturna manifestacija koja se održava u Ulcinju“, istakao je predsjednik Opštine Ljoro Nrekić. On je dodao i da je Ulcinj grad kulture, kao i da ova manifestacija ima svoj značaj i u regionalnim okvirima.

 

18. Sajam knjiga Ulcinj zvanično su otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku.

 

mku


Sajam knjiga koji uz podršku Ministarstva kulture organizuje Centar za kulturu Ulcinj u saradnji sa Opštinom i Turističkom Organizacijom Ulcinj, te sa Institutom Knjige iz Tirane, trajaće do 7. avgusta.