Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Најава: Мјере подршке из Агробуџета биће представљене по општинама – у понедјељак у Никшићу и Даниловграду

Датум објаве 09.02.2019 16:48 | Аутор мпрр | Извор: Министарство пољопривреде и руралног развоја

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја почиње са презентацијама мјера подршке из Агробуџета за 2019. годину по општинама.

У понедјељак, 11. фебруара, Агробуџет ће бити представљен пољопривредним произвођачима и свим заинтересованима у Никшићу и Даниловграду.

За Општину Никшић презентација ће се одржати у ИПЦ Технополис, са почетком у 10:00х. Презентација у Општини Даниловград одржаће се згради општине, са почетком у 13:00х.

Овом приликом, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја детаљније ће представити мјере Агробуџета и упознати заинтересоване произвођаче са условима за остваривање подршке и процедурама пријављивања, у дијелу остваривања права на директну подршку (субвенције, премије), као и кроз јавне позиве за бесповратну подршку инвестицијама.

Црногорском сектору пољопривреде кроз Агробуџет за ову годину биће на располагању 52,4 милиона еура, што је 12,4 милиона еура или 31% више у односу на прошлу годину.

У структури Агробуџета дефинисане су три области подршке: пољопривреда, рибарство и оперативни програми. Укупно је дефинисано 58 мјера. У сектору пољопривреде, највећи број мјера се односи на рурални развој и то 24, у износу од 32,7 милиона еура, што је раст средстава за подршку руралном развоју од преко 9 милиона еура или 39%. За мјере тржишно цјеновне политике дефинисано је 10 мјера и опредијељено око 8 милиона еура, што је повећање за 1,4 милиона еура или 21% у односу на прошлу годину. За сектор рибарства обезбијеђена је подршка у износу од 1,5 милиона еура, што је повећање око 500 хиљада еура или 49%.

Како би се значајна обезбијеђена средства подршке искористила максимално и на најбољи начин, у циљу даљег унапређења сектора пољопривреде и развоја руралних подручја, раста конкуретности домаће производње, отварања нових радних мјеста и побољшања квалитета живота наших грађана, како је и најављено, Агробуџет ће бити представљен потенцијалним корисницима на терену у непосредној комуникацији са домаћинима, предузетницима и локалним заједницама. У том циљу је и потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић прво представљање Агробуџета одржао на терену, у Рвашима, у Ријечкој нахији. Од понедјељка, током наредних мјесец дана, детаљније презентације мјера подршке биће  одржане по општинама широм Црне Горе.

Позивамо заинтересоване произвођаче да присуствују презентацијама, а представнике медија да најављене догађаје испрате, како би информације правоврмено дошле до што већег броја потенцијалних корисника.

Распоред свих презентација дат је у табели(пдф)  

Такође, од понедјељка, Министарство ће кренути са објављивањем јавних позива за додјелу бесповратне подршке за ову годину.

Напомињемо да ће посебне презентације бити посвећене информисању рибара о мјерама подршке које су им на располагању. О терминима одржавања презентација рибари ће бити правовремено информисани.

План промоције Агробудзета 2019 - распоред радионица за сајт

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја