Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Nastavlja se realizacija IPA projekta MONET

Nastavlja se realizacija IPA projekta MONET
Datum objave 14.03.2019 11:54 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Treći sastanak IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums održan je 12. marta 2019. godine u Tirani, u organizaciji Nacionalne galerije umjetnosti, Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture Crne Gore kao glavnog partnera, uz prisustvo predstavnika svih projektnih partnera.

Projektni partneri su razgovarali o temama relevantnim za implementaciju projekta, posebno o postignutim rezultatima, trenutnim aktivnostima i finansijskim i izvještajnim procedurama. Poseban akcenat je bio na temama vezanim za stvaranje mreže muzeja i web platforme, što proističe iz Memoranduma o razumijevanju za osnivanje Mreže muzeja, koji je potpisan na prethodnom sastanku u Polinjanu a Mare prošle godine. U sljedećih nekoliko mjeseci, biće kreirana baza podataka lokalnih muzeja koji će biti dio platforme u okviru Mreže muzeja, onlajn alatke za kreiranje zajedničke kulturne ponude uključenih institucija.

U odnosu na međunarodni poziv za odabir mladih umjetnika koji će učestvovati u kulturnoj razmjeni, koji je bio otvoren do kraja januara, projektni partneri su se saglasili da će u narednih nekoliko nedjelja međunarodna komisija okončati proces selekcije. Dodatno, razgovarano je o metodologiji razmjene umjetnika koja će biti organizovana početkom ljeta, kao i o odabiru mentora koji će u svakom od uključenih muzeja biti zaduženi za koordinaciju učesnika laboratorije. 

Na kraju sastanka su dogovorene aktivnosti koje će biti reaizovane u narednom periodu.

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge. Dodatno, rezultat projekta će biti i poboljšanje turističke i kulturne ponude na programskom području, kao i povećanje broja posjetilaca i turista. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partneri su Ministarstvo kulture Albanije i Opština Leće.

MKU