Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Наставља се реализација ИПА пројекта МОНЕТ

Наставља се реализација ИПА пројекта МОНЕТ
Датум објаве 14.03.2019 11:54 | Аутор Министарство културе | Извор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Трећи састанак ИПА пројекта МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс одржан је 12. марта 2019. године у Тирани, у организацији Националне галерије умјетности, Министарства културе Републике Албаније и Министарства културе Црне Горе као главног партнера, уз присуство представника свих пројектних партнера.

Пројектни партнери су разговарали о темама релевантним за имплементацију пројекта, посебно о постигнутим резултатима, тренутним активностима и финансијским и извјештајним процедурама. Посебан акценат је био на темама везаним за стварање мреже музеја и wеб платформе, што проистиче из Меморандума о разумијевању за оснивање Мреже музеја, који је потписан на претходном састанку у Полињану а Маре прошле године. У сљедећих неколико мјесеци, биће креирана база података локалних музеја који ће бити дио платформе у оквиру Мреже музеја, онлајн алатке за креирање заједничке културне понуде укључених институција.

У односу на међународни позив за одабир младих умјетника који ће учествовати у културној размјени, који је био отворен до краја јануара, пројектни партнери су се сагласили да ће у наредних неколико недјеља међународна комисија окончати процес селекције. Додатно, разговарано је о методологији размјене умјетника која ће бити организована почетком љета, као и о одабиру ментора који ће у сваком од укључених музеја бити задужени за координацију учесника лабораторије. 

На крају састанка су договорене активности које ће бити реаизоване у наредном периоду.

Пројекат МОНЕТ је финансиран у оквиру првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Основни циљ пројекта је стварање мреже музеја и културних локација и промоција природне и културне баштине кроз валоризацију музеја у смислу менаџмента, инфраструктуре и услуге. Додатно, резултат пројекта ће бити и побољшање туристичке и културне понуде на програмском подручју, као и повећање броја посјетилаца и туриста. Министарство културе Црне Горе је на овом пројекту водећи партнер, док су остали партнери из Италије Пино Пасцали Музеј, АРАТРО Универзитет Молизе и Регија Пуља, а из Албаније Национална галерија умјетности из Тиране и Музеј фотографије Маруби. Придружени партнери су Министарство културе Албаније и Општина Леће.

МКУ