Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Одржана Комеморативна сједница поводом смрти Уроша Тошковића

Одржана Комеморативна сједница поводом смрти Уроша Тошковића
Датум објаве 14.03.2019 12:49 | Аутор Министарство културе | Извор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Поводом смрти истакнутог црногорског умјетника Уроша Тошковића данас је одржана Комеморативна сједница у Удружењу ликовних умјетника Црне Горе.

На Комеморативној сједници је говорио министар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: " Урош Тошковић је носио оно најтеже и уједно најаутентичније што се из карактера његовог родног тла могло понијети, а то је истрајност да се остане свој. Тошковићеви заноси и пркоси истрајавали су и у скоцканом свијету великих градова у којима је живио, као и у Црној Гори на чијем ће љутом кршу, могло би се рећи - његовом природном станишту, провести последње године свог живота. Тај нагонски и агонски хабитус, који је једнако привлачио и узнемиравао, био је и те како плодотворан за његова више интуитивна но поетски шаблонизована трагања, али му засигурно са њим није било лако живјети. Али Урош никада није ни тражио ништа лако, њега, једноставно, нису занимале оне проходније стазе у свјету умјетности, као ни у животу. Да је тражио лако, лако га је могао и наћи. Напротив, оног момента када је закорачио на умјетничку сцену, Урош Тошковић је одабрао онај тежи пут, или је можда тај пут одабрао њега, као неког ко га може прокрчити. У том крчењу Урош је оставио дјело које није ни повлађивало, нити флертовало, већ је узнемиравало и тјерало посматрача да се загледа у дубоку таму људске егзистенције. "

"Наша је обавеза да дјело Уроша Тошковића, сада када су његов живот и његова умјетничка авантура приведени крају, на прави начин систематизујемо и вреднујемо. Јер, као што је он имао право на сву разбарушеност која је пратила његову умјетност, тако и ми имамо обавезу да тој умјетности јасно дефинишемо мјесто у канону црногорске ликовне умјетности, иако нам је већ одавно јасно да у њему Урош Тошковић фигурира као један од наших најзначајнијих ликовних умјетника, " закључио је Министар.

О животу и дјелу Уроша Тошковића говорили су и предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић.

"Урош је својим континуираним стваралачко – животним пероформансом пркосио времену и његовом разорном дјеловању. Он је у умјетости трагао/проналазио вјечност, трајност, „која је човјековој крхкој љуштури, тијелу у којем обитава ускраћена“. Он је, заправо, својим свакодневним чињењима покушавао доказати /демонстирати, да ни религија, ни неки други живот различит од овоземаљског, не може човјеку прибавити толико потребну илузију спаса...То може само умјетност. Урошеви искежени, унакажени, изобличени људи, нису пуким усудом уплетени у временске токове или историјска дешавања, они су актери/судионици различитих сценарија у којима задобијају свој идентитет" навела је у свом обраћању директорица Народног музеја Анастазија Мирановић.

"Изузетног Уроша Тошковића с поштовањем и поносом називамо нашим колегом.

Овај стваралац нас својим дјелима успијева увући у атмосферу свог свијета и времена, те сами постајемо дио истога. Ова умјетност је снажна јер настаје у самом сопству аутора и она на интиман начин преноси лично виђење живота и трајања. Осим тога, у Урошевом дјелу, свако појединачно, из свог угла, ношен својим мотивима, жељама и страховима може пронаћи сопствени одраз. Тошковићев цртеж је провокација овог унутрашњег огледала у којем одраз није увијек пријатан, али је љековит и подстицајан.

У његовим цртежима проналазимо многозначне садржаје, али не мање занимљиво је откривање самог умјетника. Сам Урош је цртеж - умјетност изједначена са животом " рекао је предсједник УЛУЦГ Игор Ракчевић.

Комеморацију је организовало Удружење ликовних умјетника, чији је Тошковић био члан, у сарадњи са Министарством културе, Народним музејом Црне Горе и Центром савремене умјетности Црне Горе.