Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Саопштење: Подаци су “нафта”, највреднији ресурс 21. вијека

Саопштење: Подаци су “нафта”, највреднији ресурс 21. вијека
Датум објаве 14.03.2019 14:07 | Аутор МЈУ

Испис Штампај страницу


МЈУ  МЈУ
Подаци су “нафта”, односно највреднији ресурс 21. вијека”, саопштено је данас на Округлом столу “Објављивање података у отвореном формату”, који је одржан у оквиру Недјеље Партнерства за отворену управу, “Глобални позив на акцију - управа у служби грађана” у организацији Министарства јавне управе и УНДП-а.

У уводном дијелу округлог стола говорили су државни секретар Министарства јавне управе, Дејан Абазовић, начелница Дирекције за интероперабилност регистара и нормативне послове, Бојана Бајић и аутор приручника “Како покренути старт уп из Црне Горе“, Дражен Жујовић и Томица Паовић, шеф сектора за демократско управљање и сектора за економију и заштиту животне средине у УНДП-у.

Државни секретар у Министарству јавне управе, Дејан Абазовић, је казао да информације покрећу друштво и подстичу креативност у свакој области, било да је то привреда, економија, туризам, култура, наука. Отварањем података много брже и лакше ће се добити одговори на бројна питања питања: гдје и колико се троши, колико се загађује и др. Потенцијал података, чији се обим, свакодневно повећава, и њихова једноставна доступност и могућност коришћења за поновну употребу, имају изузетну важност за ефикасност и транспарентност рада Владе и свих органа управе

Он је казао да је Портал отворених података www.дата.гов.ме успостављен, поштујући принципе отворених података на основу Међународне повеље о отвореним подацима из 2015. године. Успостављањем овог портала створени су услови за отварање података органа јавне управе, што доприноси унапређењу транспарентности, доступности, ефикасности у раду Владе и органа јавне управе.

Бојана Бајић, начелница Дирекције за интероперабилност регистара и нормативне послове, казала је да су отворени подаци – дигитални подаци доступни на интернету који се могу слободно употријебити и који се у отвореном и машински читљивом формату могу поново користити. Бајић је казала да је циљ да сви подаци које објави јавна управа буду у машински читљивом формату, структурираном приказу да могу бити поново коришћени.

Бајић је истакла да је циљ да сви подаци које објављује јавна управа буду доступни у отвореном формату за поновну употребу, на начин да се могу преузети за поновну обраду. “Циљ је да се што више података објави проактивно на порталима јавне управе, односно Порталу отворених података, како би се повећала транспарентност рада јавне управе и смањила потреба за подношењем захтјева за подацима који су већ доступни”, рекла је Бајић.

Она је казала да портал отворених података од марта функционише у тестној фази, а његова имплементација почела је у августу, заокруживањем нормативног оквира за објављивање података у отвореном формату. Тренутно је на порталу доступно 55 сетова података, с тенденцијом сталног повећавања броја. Она је појаснила да је Министарство јавне управе надлежно за успостављање овог портала и пружа административно-техничку подршку функционисању, док је обавеза објављивања података у отвореном формату, сходно Закону о слободном приступу информацијама, на органима јавне управе.

Она је казала да циљ отварања података, поред унапређења еДемократије и доприноса транспарентности рада Владе, и да се повећа економски развој државе и створи додатна вриједност, односно да се пружи могућност малим и средњим предузећима, стартуп компанијама, програмерима да имају свој интерес у креирању апликативних рјешења за обраду података које генерише јавна управа обраде. Такође је најавила да је текућа година, година у којој ће се интензивно радити на промовисању овог концепта објављивања података, координираним активностима цјелокупне јавне управе на објави што већег броја сетова података, као и организацији такмичења за креирање апликација које обрађују податке у отвореном формату.
МЈУ

Томица Паовић, шеф сектора за демократско управљање и сектора за економију и заштиту животне средине у Програму Уједињених нација за развој (УНДП), казао је да отворени подаци одговарају на разна економска и политичка питања и да се њиховом отвореношћу постиже већа транспарентност јавних политика и учешће грађана.

Он је истакао да дигитална трансформација и дигитализација процеса, такође доприноси отворености података. „Многи пројекти које УНДП спроводи у Црној Гори у партнерству са државним институцијама користећи информационе технологије управо имају за крајњи циљ постизање веће ефективности, ефикасности и транспарентности институција, јер мирна и инклузивна друштва не могу постојати без њих“ – казао је Паовић.

Дражен Жујовић, аутор приручника “Како покренути старт-уп у Црној Гори?”, говорио је о старт-уп заједници и Црној Гори и могућностима за коришћење отворених података, те да у наредном периоду треба дефинисати који су то подаци који су потребни старт уп заједници у Црној Гори. 
 
 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ